Felaket tahvili ihracı 15 milyar dolarla rekor kırdı

Eşi benzeri görülmemiş zorluklarla dolu bir yılda, Swiss Re Institute’a göre felaket tahvili (cat bond) piyasası tarihi bir yüksek seviyeye ulaştı ve 2023’te 15 milyar ABD dolarına ulaşan şaşırtıcı bir ihraç rakamına ulaştı.

Raporda, bu artışın yalnızca yatırımcılar için cazip koşulları yansıtmakla kalmayıp, aynı zamanda özellikle büyük doğal felaketler karşısında en yüksek risklerin devredilmesine yönelik artan talebin de altını çizdiği belirtildi.

Cat tahvili piyasasının esnekliği, küresel reasürans ortamının istikrara kavuşmasında önemli bir faktör haline geldi.

Rekor ihraçlara rağmen uzmanlar, alternatif sermayenin 2017’den bu yana sabit gidişatı ve gerileme piyasasında devam eden sıkılık göz önüne alındığında, bunun reasürans piyasasında arz-talep dengesini önemli ölçüde değiştirmeyeceğine inanıyor.

Yatırımcıların geleneksel (re)asürans şirketleri yerine doğrudan (re)asürans risklerine yatırım yapmayı tercih etmesi nedeniyle, alternatif sermaye (AC) piyasası kayda değer bir değişim yaşıyor.

Bu geçiş, risk menkulleştirmelerinin sigorta risklerinin doğrudan sermaye piyasalarına aktarılmasında araç haline geldiği cat tahvili sektöründe belirgin olarak görülüyor.

2023 yılında 15 milyar ABD doları tutarındaki cat tahvili ihracı, bir önceki yıla göre yüzde 8 artış göstererek, küresel çapta kedi tahvillerinde kullanılan toplam sermayeyi 41 milyar ABD dolarına çıkardı. Son altı yılda yılda yaklaşık yüzde 4 olan bu büyüme, küresel doğal afet risklerindeki artışla paralellik gösteriyor.

Yatırımcılar, cazip risk-getiri profilleri ve ikincil piyasada likidite sağlama yetenekleri nedeniyle cat tahvillerini tercih etmeye devam ediyor.

Son yıllarda ortalamanın üzerinde küresel doğal afet kayıplarına rağmen, cat tahvilleri sağlam bir performans sergiledi. Üstelik değişken faizli teminatlara olan bağımlılıkları, onları artan faiz oranları karşısında değerleme kayıplarından koruyor.

Uzmanlar, 2024 yılına baktığımızda AC’deki pazar ikileminin devam edeceğini öngörüyor. Cat tahvillerinin daha da genişlemesi beklenirken, teminatlı reasüransta düşüş yaşanabilir.

Raporda bunun, cat tahvillerinin geleneksel (re)asürans piyasalarını tamamlama ve istikrara kavuşturmadaki rolünü güçlendirdiği belirtildi.