Tolga Gürkan: “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için cesur adımlar atıyoruz”

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, fosil yakıt tüketimi çağının sona erme sürecini hızlandıran bir döneme geçiş yapıldığının altını çizerek, Allianz Grubu’nun ortak geleceğimize yönelik iklim değişikliği kaynaklı risklerin önlenmesine ve düşük karbon ekonomisi geçişine katkı sağlayacak birçok aksiyon aldığına dikkat çekti. Tolga Gürkan sosyal medya hesaplarında geçtiğimiz günlerde Dubai’de sonuçlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın 28’incisinde (COP28) alınan kararlara yönelik dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Gürkan, “Allianz Türkiye olarak biz de, sürdürülebilir geleceğin inşası için kendimizi dönüştürerek sektörümüze öncülük etmekten öteye geçmek, finansal bir kuruluş olarak içinde bulunduğumuz ekosistemin de dönüşümüne katkı sağlamak hedefiyle yıllardır çalışıyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için daha da cesur adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan’ın paylaşımı şöyle:

“Fosil yakıt tüketimi çağının sona erme sürecini hızlandıran bir döneme geçiş yapıyoruz. Yılın iklim ve sürdürülebilirlik alanındaki en önemli zirvesi olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın 28’incisinde (COP28) imzalanan final metni buna işaret ediyor. Yıllardır yapılan fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrılarına, iklim müzakerelerinin yaklaşık 30 yıllık tarihinde bu yıl ilk kez anlaşma metninde referans verildi. Üzerinde uzlaşılan anlaşma metni, iklim değişikliğinin temel nedeni olarak görülen fosil yakıt tüketimi çağının bitmesine işaret eden, türünün ilk örneği bir anlaşma olarak değerlendiriliyor. Anlaşmanın detaylarına baktığımızda; enerji dönüşümünü hızlandırma ihtiyacına odaklanıldığı görülüyor. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel olarak üç katına çıkarılması, kömürün azaltılmasına yönelik çabaların hızlandırılması ve karbondan arındırılması, zor endüstrileri temizleyebilecek karbon yakalama ve depolama gibi teknolojilerin hızlandırılması çağrısı yapılıyor.

Dubai’de varılan bu mutabakat, yatırımcılara ve politikacılara dünyanın fosil yakıtlardan kurtulma arzusunda birleştiği mesajını güçlü bir şekilde veriyor. Bilim insanları da bunun iklim felaketini engellemek için son umut olduğuna vurgu yapıyor. Biz de sigorta sektörü olarak, bu mutabakatın verdiği güçlü mesajdan memnuniyet duyuyoruz. Bildiğiniz gibi sektörümüz, iklim değişikliği ile mücadelede ve net sıfır emisyonlu ekonomiye geçişi hızlandırmada önemli bir potansiyele sahip. Kapsamlı risk analizleriyle riskleri anlama, engelleme, hafifletme, yönetme ve varlıkları bu risklere karşı koruma noktasında kilit rol üstleniyoruz. Allianz Grubu ortak geleceğimize yönelik iklim değişikliği kaynaklı risklerin önlenmesine ve düşük karbon ekonomisi geçişine katkı sağlayacak birçok aksiyon alıyor. Allianz Türkiye olarak biz de, sürdürülebilir geleceğin inşası için kendimizi dönüştürerek sektörümüze öncülük etmekten öteye geçmek, finansal bir kuruluş olarak içinde bulunduğumuz ekosistemin de dönüşümüne katkı sağlamak hedefiyle yıllardır çalışıyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için daha da cesur adımlar atmaya devam edeceğiz.”