“Hasar enflasyonu 2024’te de belirgin bir özellik olmaya devam edecek”

Bloomberg Intelligence, “Avrupa P&C Sigorta Tam Yıl Görünümü” başlıklı raporunda, hasar enflasyonunun 2023’te olduğu gibi 2024’te de belirgin bir özellik olmaya devam edeceğini öngörüyor.

Analiz, sigortacıların karşı karşıya olduğu zorluğun, artan giderleri tamamen telafi edecek kadar oranları artıramamak olduğu konusunda uyarıyor. Bu, 2023’ün ilk yarısından bu yana inşa ediliyor; Bloomberg ortalama primlerin yüzde 9 arttığını ancak Avrupa inşaat malzemeleri endeksinin yüzde 16 arttığının altını çiziyor.

Sonuç olarak hasar maliyetleri primlerden daha hızlı artıyor ve bu durumun endeks yavaşlarken girdi maliyetlerinin sorun olmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor. İkinci çeyrek sonuçlarıyla ciddi bir şekilde başlayan UFRS 17 muhasebesinin uygulamaya konulması, yatırımcıların defter değeri ve bunun getirisi üzerindeki odağını keskinleştirme potansiyeline sahiptir. Raporda, yeni muhasebe kurallarının neden olduğu belirsizliğin 2024’teki hissiyata yardımcı olmayacağı belirtiliyor.

Bloomberg, Avrupalı ​​mülk ve kaza sigortası emsal grubunun hisse fiyatlarının yılbaşından bugüne 5 Aralık’a kadar euro bazında yüzde 6,5 (dolar bazında yüzde 8,2) arttığını ve Stoxx Europe 600 Endeksi’nin yüzde 11’lik artışının altında performans gösterdiğini açıkladı ve bunun nedenini enflasyonun yarattığı ekonomik zorluklar ve devam eden jeopolitik belirsizlikler olarak sıraladı. Öte yandan hisselerin yıl başına göre ortalama yüzde 44 oranında düştüğü Mart 2020’deki en düşük seviyelerden toparlanma da devam etti ve bu eğilim istikrarlı bir şekilde tersine döndü.

Analize göre ancak enflasyonun gelişi ve jeopolitik belirsizlik bu yıl hissiyatı etkilemeye devam etti. Buna rağmen bazı şirketlerin hisselerindeki toparlanma, Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan kayıpların ciddiyetinin ilk başta korkulduğu kadar kötü olmamasının verdiği rahatlamayı yansıtıyor.

Avrupalı ​​P&C sigortacılarının fiyat getirileri, 2023’te güçlü sermaye tabanlarıyla desteklenen sağlam iş modelleriyle desteklendi. Araştırma, bu temel gücün kabul edilmesinin yerini Avrupa’daki ekonomik istikrar, enflasyon ve savaşa ilişkin endişelere bırakmıyor gibi göründüğünü söylüyor.