Aon: İş yapmak daha değişken ve belirsiz hale geldi…

Aon’un Küresel Risk Yönetimi Araştırması’nın dokuzuncu baskısı, iş yapmanın 2021’den bu yana hiç de kolaylaşmadığını vurguluyor; aksine daha değişken ve belirsiz hale geldi.

61 ülke ve bölgeden yaklaşık 3.000 katılımcının yanıtlarına dayanan anket, değişen risk ortamını ve dünya çapında kuruluşların karşılaştığı zorlukları derinlemesine inceliyor.

2021 anketinde önemli bir faktör olan COVID-19 salgını, risk olmaya devam ediyor. Siber güvenlik açıklarından yararlanan bilgisayar korsanları, 2021’de işletmelerin en büyük endişesi haline geldi ve gelişen dijital tehditler karşısında daha fazla tedbir alınmasına zemin hazırladı.

Geçtiğimiz iki yılda küresel ekonomide makroekonomik ve jeopolitik değişimler kasırgası yaşandı. Öngörülen yaygın durgunluklar gerçekleşmese de Çin, AB ve ABD dahil olmak üzere kilit bölgelerdeki ekonomik büyüme önemli ölçüde yavaşladı. Almanya’nın da aralarında bulunduğu birçok Euro Bölgesi ülkesi kendilerini resesyonda buldu.

Enflasyon, dalgalanan faiz oranları, jeopolitik oynaklık ve iş gücü kıtlığı, küresel ekonomik tabloyu daha da karmaşık hale getirdi.

Sık ve şiddetli hava olaylarıyla birleşen bu zorluklar, milyarlarca dolarlık sigortalı kayıpla sonuçlandı ve önemli bir koruma açığının altını çizdi.

İklim değişikliği acil bir organizasyonel zorunluluk olarak ortaya çıktı ve işletmelerin çevresel kaygıları ele alma konusundaki acil ihtiyacını yansıtıyor.

Bu bağlamda anket, sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesinin ve iklimle ilgili risklerin azaltılmasının artan öneminin altını çiziyor.

Kuruluşlar, salgının şekillendirdiği gelişen iş modelleriyle boğuşuyor, kronik iş gücü eksiklikleriyle baş ediyor ve çalışanların iş/yaşam dengesinin iyileştirilmesine yönelik beklentilerini ele alıyor.

Bu rekabetçi ortamda, çalışanların değer önerileri ve refah stratejileri, üstün yetenekleri çekmek ve elde tutmak için vazgeçilmez hale geldi.

Ankette belirlenen başlıca riskler, makroekonomik güçler arasında operasyonel ve yetenekle ilgili zorlukların karmaşık kesişimini yansıtıyor.

Mevcut en önemli 10 risk arasında siber saldırılar veya veri ihlalleri, iş kesintisi, ekonomik yavaşlama veya toparlanmanın yavaşlaması, üst düzey yetenekleri çekme veya elde tutmada başarısızlık, düzenleyici veya mevzuat değişiklikleri, tedarik zinciri veya dağıtım başarısızlığı, emtia fiyat riski veya malzeme kıtlığı, itibar veya marka, yenilik yapmama veya müşteri ihtiyaçlarını karşılamada başarısızlık ve artan rekabet.