Millî Reasürans yeni merkezinde basınla buluştu

Milli Reasürans üst yönetimi, yeni genel merkezinde düzenlediği basın yemeğinde dünyada ve Türkiye’de reasürans piyasalarının durumu ile şirketin 2023 yılı performansını değerlendirdi.

Uzun yıllardır faaliyet gösterdiği Teşvikiye’deki binasından İş Kuleleri’ne taşınan Milli Reasürans, yeni merkezinde basın mensuplarını ağırladı. Genel müdür yardımcıları Kaan Acun, Özlem Civan, Şebnem Kurhan Ünlü ve Şule Soylu’nun da katıldığı basın yemeğinde konuşan Genel Müdür Utku Özdemir, taşınma, 6 Şubat depremi, dünyada ve Türkiye’de reasürans piyasalarını durumuna ilişkin bilgi ve yorumlarını paylaştı.

Fikret Utku Özdemir: Ülkemizde zorunlu reasürans sisteminin sona ermesinin ardından sektörümüzün reasürans ihtiyacını karşılamaya devam ediyor, deneyim ve bilgi birikimimiz ile sektördeki lider konumumuzu başarıyla sürdürüyoruz.”

Utku Özdemir şunları aktardı: “Millî Reasürans olarak yüz yıla yaklaşan bir süredir Türkiye sigorta sektörünün gelişimine ve ülke ekonomisine sağladığımız katkıları artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyada hayat-dışı tüm branşlarda zorunlu reasürans sistemini yürütmüş ilk ve tek özel şirketi olmanın ayrıcalığına sahibiz. Bu tecrübelerin ışığında tıpkı bugün olduğu gibi gelecekte de ulusal ve uluslararası piyasalarda yarattığımız küresel markamızı yarınlara aktarmayı hedefliyor; sahip olduğumuz köklü deneyim sayesinde riskleri en iyi şekilde analiz ederek sermayemizi etkin biçimde kullanıyoruz.”

Yarının dünyasına hazır olmak

Her geçen gün hızı artan değişim ve dönüşümü, yeni trendleri yakından izlediklerini ve yarının dünyasına hazır olmak adına önemli adımlar attıklarını belirten Özdemir, “1929 yılında kurulan Şirketimizi ikinci yüzyılına hazırlarken yeni iş modelimiz doğrultusunda yapılandırmakta olduğumuz iş süreçlerimizi ve örgüt yapımızı gözden geçirerek çağın gereklerine uyumlu hale getirmenin adımlarını atıyoruz. İş süreçlerimizin iyileştirilmesi ve etkinliğinin artırılması amacıyla başladığımız dijital dönüşüm projesi kapsamında, operasyonel süreçlerimizin dijital ortamda yönetilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Milli Reasürans’ın yurt dışı faaliyetlerine de değinen Özdemir, Türkiye pazarında sahip olduğumuz teknik bilgi birikimimiz, güçlü mali bünyemiz ve sermaye yapımızdan aldığımız destekle küresel piyasalara da reasürans kapasitesi sağlıyoruz. Bu bağlamda yurt dışından kabul edilen işlerimize önemli katkı sağlayan ve 15. faaliyet yılını kutlayan Singapur şubemiz deneyimli ve yetkin kadrosuyla hizmet sunuyor” diye konuştu.

Prim hacmi 6 milyar 729 milyon TL’ye ulaştı

Genel Müdür Özdemir şirketin mali durumu ve 2023 performansına ilişkin de şunları söyledi: “2023 Eylül ayı itibarıyla şirketimizin ödenmiş sermayesi 660 milyon TL, aktif büyüklüğü 19 milyar 645 milyon TL, özkaynaklarımız 9 milyar 368 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, prim hacmimiz ise 6 milyar 729 milyon TL’ye ulaştı. Bugün itibarıyla 33 şirketin plasmanında yer alan Millî Reasürans, 18 şirketin bölüşmeli reasürans anlaşmasında lider konumunda olup prim bazında yüzde25-30 bandında piyasa payına sahip.”

Geçen yılın Şubat ayında meydana gelen deprem felaketinin sigorta ve reasürans sektörüne yansımalarından bahseden Özdemir, “Deprem felaketi sonrasında depremin ülkemiz ekonomisinde yol açtığı yaraların hızlı bir şekilde sarılmasına önemli katkılarda bulunduk. DASK ve reasürans şirketleri hariç, Türkiye sigorta piyasasının deprem teminat tutarı yaklaşık 8,5 milyar avro seviyesinde.  Bu kapsamda, sigortalı hasarın yüzde 10’unu aşan kısmının Şirketimiz tarafından karşılanacağını öngörüyoruz. Millî Reasürans olarak bugün itibarıyla sektöre toplam 309 milyon avro ödeme gerçekleştirmiş olup üstleneceğimiz toplam hasar tutarının 550 milyon avro olacağını öngörüyoruz. Kahramanmaraş depreminin Şirketimize maliyeti ise 43 milyon avro civarındadır” diye konuştu.

Özdemir, konuşmasının son bölümünde Milli Reasürans’ın spor ve kültür sanat etkinlikleri ve toplumsal eşitlik çalışmalarından bahsetti: “Bir Cumhuriyet kurumu olarak yürüttüğümüz projelerle toplumsal cinsiyet eşitliği, kültür- sanat ve spor alanındaki gelişmelere de katkıda bulunuyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde tüm çalışanlarımızın ayrımcılığa maruz kalmadan eşit hak, fırsat ve olanaklara sahip olması gerekliliğine inanıyoruz. Şirketimizde özellikle orta ve üst düzey kadın yöneticilerin yüksek oranıyla sektörden ayrışıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından sıkı bir değerlendirme süreci sonrasında “Fırsat Eşitliği Modeli” (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazandık.”

1994 yılında hizmete açılan Millî Reasürans Sanat Galerisi Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü için arşivinde yer alan ve geçmiş sergilere ait kitaplardan oluşan özel bir kitap seçkisi hazırlayarak güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, müzelerin kütüphaneleri ve Anadolu’da yer alan bağımsız sanat mekânlarının kitaplıklarından oluşan 100 kuruma armağan etti.