Allianz Risk Barometresi: Siber olaylar 2024 için en büyük küresel iş riski

Allianz, en son Risk Barometresi’nde siber olayların 2024 yılı için en önemli küresel iş riski olarak en üst sırada yer aldığını ortaya koyuyor.

Artan fidye yazılımı saldırıları, veri ihlalleri ve BT kesintileri tehdidi bu kaygının altını çiziyor. Doğal afetler dünya çapında üçüncü sıraya yükselirken, hemen ardından gelen tehlike ise iş kesintileri.

Siberin artık iş kesintilerinin önüne geçmesi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli bir değişim görüyor. Öte yandan Kanada’da iş kesintileri en üst sıraya yerleşerek risk algısındaki bölgesel farklılıklara vurgu yapıyor.

Allianz Commercial CEO’su Petros Papanikolaou dijitalleşmenin, iklim değişikliğinin ve jeopolitik belirsizliklerin küresel işletmeler üzerindeki etkisini vurguluyor. Rapor, büyük şirketler ile küçük işletmeler arasında artan bir dayanıklılık açığına dikkat çekiyor ve bunu, pandemi sonrası büyük kuruluşlar arasında artan risk farkındalığına bağlıyor.

Siber tehditler alanında veri ihlalleri en endişe verici olarak tanımlanıyor, ardından kritik altyapıya yönelik saldırılar ve fidye yazılımı faaliyetlerinin yeniden canlanması geliyor.

Allianz Commercial Küresel Siber Başkanı Scott Sayce, siber suçluların saldırıları artırmak için üretken yapay zeka (AI) gibi yeni teknolojileri keşfettiklerine dikkat çekiyor.

İş kesintisi, değişken iş ortamının birbirine bağlılığını yansıtacak şekilde küresel olarak önemini koruyor. Doğal afetler, 2023’te rekor kıran iklim olaylarının etkisiyle üçüncü sıraya yükseldi.

Bölgesel farklılıklar devam ediyor ve iklim değişikliği belirli ülkelerde ilk üç risk arasında yer alıyor. Devam eden çatışmalar ve jeopolitik gerilimler nedeniyle siyasi riskler ve şiddet, dünya genelinde sekizinci sıraya yükseldi.

2024 yılında ekonomik istikrarın sağlanacağı yönündeki umutlara rağmen makroekonomik gelişmeler beşinci sıraya geriliyor. Nitelikli iş gücü eksikliği küresel düzeyde daha düşük bir endişe kaynağı olsa da, Orta ve Doğu Avrupa, Birleşik Krallık ve Avustralya’daki işletmeler için ilk beş risk arasında yer almaya devam ediyor.

Allianz Baş Ekonomisti Ludovic Subran, yılın ikinci yarısında faiz oranlarının düşeceğini öngörerek zayıf büyümenin gerekli bir kötülük olabileceğini öne sürüyor. Ancak 2024’teki çok sayıda seçimin sonuçlarına bağlı olarak olası çalkantılara karşı uyarıyor. Rapor, özellikle gelişen siber tehditler ve öngörülemeyen küresel manzara karşısında işletmelerin risk yönetimi stratejilerini uyarlama ve güçlendirme konusundaki kritik ihtiyacının altını çiziyor.