AXA Sigorta ve David Kohen koleksiyonları gün yüzüne çıkıyor

Dünyadaki ilk örneklerden biri olarak geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ülkemizde hayata geçirilen Online Sigorta Müzesi, AXA Sigorta’nın Türkiye’deki 132 yıllık birikimiyle oluşan koleksiyonundaki eserlerle zenginleşiyor.

AXA Sigorta’nın Türkiye’deki 132 yıllık birikimiyle oluşan sigorta koleksiyonu, Online Sigorta Müzesi’nde sigorta tarihi meraklılarıyla buluşmak için gün sayıyor. 2022 yılında hayata veda eden David Kohen’in koleksiyonunu da içeren AXA Sigorta koleksiyonu; yangın tabelaları, sigorta poliçeleri ve Pervititch haritalarından oluşuyor.

AXA Sigorta’nın zengin arşivi titiz bir çalışmayla Online Sigorta Müzesi’ne taşınıyor.

AXA Sigorta Genel Müdürlüğünde uygun koşullar altında muhafaza edilen koleksiyon, Türkiye’deki farklı koleksiyonerlere ait sigorta antikalarının bir araya getirilerek sergilenmesini amaçlayan Sigorta Müzesi’nde kısa sürede yerini alacak. Sanal müzenin kurucusu Sertem Demir, AXA koleksiyonunun nadide poliçeler barındırması, David Kohen’in poliçelerinin kusursuz kondisyonu ve tam set halindeki Pervititch haritalarının iyi kondisyonlarıyla dikkat çektiğini söyleyerek, “Pervititch haritalarının ilk keşfedildiği yerin de yine AXA Grubu’na ait eski bir depo olması sanırım bu satırları okuyanları şaşırtmayacaktır” dedi.

132 yıllık birikimin doğal sonucu

AXA’nın Türkiye’deki 132 yıllık varlığının doğal sonucu olarak sigorta antikası konusunda önemli bir koleksiyona sahip olduğunu söyleyen AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ise, “AXA Grubu, Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı şirketler arasında derin izler bırakan ve 1892 yılından bu yana ülkemizde sigortacılığa katkı sunan bir kurum. Bunun doğal bir sonucu olarak da sigorta antikası alanında önemli bir koleksiyonu vardı. 2022 yılında aramızdan ayrılan sigortacı ve koleksiyoner David Kohen de henüz hayattayken koleksiyonunu daha iyi muhafaza edilmesi amacıyla AXA Sigorta’ya emanet etmişti. Dolayısıyla, koleksiyon 132 yıllık AXA birikiminin yanı sıra büyük usta David Kohen’in biriktirdiği eserleri de barındırmaktadır.” dedi.

Pervititch haritaları konusunda vurgulanması gereken bir başka önemli husus ise Pervititch’in az bilinen İzmir haritalarının da AXA Sigorta’nın koleksiyonunda olması. İzmir haritalarının bilinen bir diğer seti de İzmir’de bir koleksiyonerde bulunuyor.