PERILS: Kahramanmaraş depremlerinin sigortalı hasarı 6,2 milyar dolara yükseldi

Sektör çapında afet sigortası verileri sunan Zürih merkezli bağımsız kuruluş PERILS, Türkiye’nin orta güneyini ve komşu Suriye’nin büyük bölümünü etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin birinci yıldönümü olan dün dördüncü hasar tahminini açıkladı. Etkilenen sigorta şirketlerinden toplanan hasar verilerine dayanarak, PERILS’in Kahramanmaraş Deprem Dizisi için sigortalı mülk piyasası kaybına ilişkin dördüncü tahmini 117,0 milyar TL oldu. (Şubat 2023 döviz kurlarına göre 6,2 milyar dolar). Bu rakam, olaydan altı ay sonra yayınlanan 92,8 milyar TL tutarındaki önceki PERILS tahminiyle karşılaştırıldı.

PERILS’in Türkiye teminat tanımına uygun olarak rakamlar, gayrimenkul iş kolundan kaynaklanan zararları da içeriyor. Diğer iş kollarından kaynaklanan zararlar ile Suriye’den kaynaklanan zararlar dahil değildir. Bu dördüncü rapordaki kayıp bilgileri, mülk kayıplarının illere göre (düşük çözünürlüklü CRESTA Bölgeleri) bir dökümünü sağlar; veriler ayrıca konut ve ticari hatlara bölünmüştür ve kayıp tutarları binalara, içeriklere ve iş kesintisi kayıplarına bölündü.

Kahramanmaraş Deprem Dizisi, 6 Şubat 2023’te dokuz saatlik bir süre içinde meydana gelen M7.8, M7.5 ve M6.7 ölçülerindeki üç büyük deprem serisinden oluşmuştur. Bu depremler, tahminen 62.000 kişinin ölümüne neden olurken, büyük yıkıma ve insani acılara neden oldu.

Felaketin ekonomik maliyeti, Türkiye hükümeti tarafından doğrudan fiziksel hasar için 1,6 trilyon TL ve dolaylı ekonomik maliyetler için de 350 milyar TL olarak tahmin edildi. Sigortalı hasarlar açısından Türkiye tarihinin en maliyetli felaketi oldu.

PERILS ürün müdürü Luzi Hitz konuya ilişkin şunları söyledi: “Deprem sigortası, depreme yatkın pek çok ülkede bir sorundur. Sigorta kapsamı genellikle düşüktür ve çoğu zaman insanların çatışan mali öncelikleri, karşılanabilirliği ve depremlere karşı kaderci tutumundan kaynaklanmaktadır. Bu faktörler, depreme karşı önemli bir katkıda bulunmaktadır. Büyük deprem felaketlerinden sonra sıklıkla görülen koruma açığı. Deprem sigortası çözümlerinin daha yaygın hale gelmesini kolaylaştırmak için risk anlayışımızı yükseltmemiz zorunludur. Bu anlamda her afet aynı zamanda bir öğrenme ve gelişme şansıdır ve işte tam da bu noktada sektör kaybı verilerimizin katkıda bulunabileceğini umuyoruz. Kahramanmaraş Depremi 2023 yılının açık ara en ölümcül ve en yıkıcı olayıydı. Bu trajedinin etkisi bir yıl sonra hala hissediliyor ve yıkılanların yeniden inşası yıllar alacak” dedi.

Olayın ölçeği göz önüne alındığında PERILS, olay izleme sürecine devam edecek ve altı ay içinde beşinci kayıp raporunu yayınlayacak.