Chaucer: Siyasi risk sigortasına olan talep artıyor

China Re’nin sahibi olduğu re/sigorta şirketi Chaucer, 2024’ün dünya çapında planlanan seçimlerdeki artış nedeniyle artan siyasi riskler getireceğini öngörüyor.

Bu artış, potansiyel siyasi çalkantılara ilişkin endişeleri artırıyor ve küresel ölçekte kendilerini korumaya çalışan işletmeler arasında siyasi risk sigortasına yönelik talebin artmasına neden oluyor. Dolayısıyla reasürans ihtiyacının da artması bekleniyor.

Chaucer’in analizi, 2024’te beklenen ulusal seçim sayısında %18’lik bir artış olduğunu, 2023’te 55 olan sayının 2024’te 65’e yükseldiğini ortaya koyuyor.

2024 için seçim yapılması planlanan ülkeler toplu olarak 44,6 trilyon dolarlık bir GSYİH’yi temsil ediyor ve bu da küresel GSYİH’nın %44’ünü oluşturuyor. Bu, seçime katılan ülkelerin GSYİH’sının 12,6 trilyon dolara ulaştığı ve küresel GSYİH’nın %12,4’ünü temsil ettiği önceki yıla kıyasla önemli bir artış.

Chaucer Kıdemli Sigortacısı ve Analisti Jonathan Bint, bu yılki seçimlerde beklenen yüksek seçmen katılımının yol açtığı siyasi risk sigortasındaki keskin artışın altını çiziyor. Şöyle açıklıyor: “Dünya çapındaki işletmeler, hükümet sözleşmelerinin iptal edilmesine veya sivil huzursuzluk veya siyasi şiddetten kaynaklanan mali kayıplara karşı önlem almak için harekete geçecek.”

Bint, siyasi risk perspektifinden 2024’teki aşağıdaki önemli seçimlere dikkat çekiyor:

14 Şubat: Endonezya (yasama ve başkanlık)
10 Nisan: Güney Kore (yasama)
Nisan-Mayıs: Hindistan (yasama)
Mayıs-Haziran: Güney Afrika (yasama)
2 Haziran: Meksika (yasama ve başkanlık)
5 Kasım: ABD (yasama ve başkanlık) başkanlık)
TBD: Birleşik Krallık (yasama)

2024 için yapılması planlanan seçimlerin çokluğu ve sonuçlarıyla ilgili ciddi belirsizlikler göz önüne alındığında, işletmelerin siyasi risk sigortası yaptırmaya öncelik vermesi büyük önem taşıyor. Bu proaktif yaklaşım, sözleşme iptalleri, siyasi şiddet veya ekonomik şoklar gibi potansiyel sonuçların hafifletilmesi ve dolayısıyla işletmelerin önümüzdeki zorluklara karşı yeterince hazırlıklı olmalarını sağlamak için gerekli görülüyor.