“Teknoloji trend olduğu için değil bilinçli ve sorumlulukla kullanılmalı”

Basın toplantısında konuşan SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri: Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte, biz insanlar olarak bu teknolojilerin etkilerini anlamak ve üzerimize düşen sorumluluğu taşımakla yükümlüyüz. Teknolojilerin sadece gündemde veya trend olduğu için değil, gerçekten bilinçli ve şeffaf bir şekilde, sorumlulukla kullanılması gerektiğine inanıyoruz.

SAS geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek, teknoloji ve analitik alanındaki gelişmelerin yanı sıra, şirketin hedef ve beklentilerini kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda konuşan, SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri, çalışan sayısında dikkate değer bir artış yaşandığının vurgusunu yaparak, “Bu artış, şirketin büyüme potansiyelini ve iş gücündeki çeşitliliğini gösteriyor. SAS olarak teknoloji çağında yenilik ve gelişimdeki önderliğimizi sürdürmek için ciddi bir kaynak aktarımı yapıyoruz. Bu, SAS’ın teknolojik öncülüğünü sürdürmesine ve müşterilerine en son teknolojik gelişmeleri sunmasına olanak tanıyor” dedi.

Yapay Zeka ve Veri Analitiği: Gelecek Projeksiyonları

Rasim Eğri, şöyle devam etti: “2023 yılında finans, üretim ve kamu gibi sektörlerde yapay zeka ve veri biliminin yaygın olarak kullanıldığını gözlemledik. Özellikle yenilenebilir enerji, sağlık hizmetleri ve dijital ikizler gibi alanlara yönelim olduğunu söyleyebiliriz. Dijital ikizler, tedarik zincirlerinin iyileştirilmesi ve doğal afetlerin neden olduğu kesintilerin azaltılmasında önemli bir rol oynadı. Gerçek dünya senaryolarının simüle edilmesi, kuruluşların iklim değişikliği ve doğal afetlerden kaynaklanan kesintilere hızlı bir şekilde yanıt vermesine olanak sağladı. Güvenilir yapay zeka, yapay zeka sistemlerindeki önyargıların ele alınması ve azaltılması gerekliliği daha da ön plana çıktı. Ayrıca, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) girişimlerinin önemi daha anlaşıldı.”

Sentetik veri ve yeni ilaçların keşfi

2024 yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Eğri, bu konuda şunları söyledi: “2024’te sentetik veri üretimi, özellikle gerçek veri toplamanın zorlukları ve yavaşlığı göz önüne alındığında, daha doğru analitik modeller oluşturabilmek için önemli bir alan olarak öne çıkacak. Sağlık sektöründe tıbbi araştırmacılar için sentetik tıbbi görüntülerin oluşturulması gibi uygulamalarda büyük potansiyel bulunduruyor. Finans dünyasında ise sahtekarlık tespiti ve kredi değerlendirmeleri gibi alanlarda sentetik veri üretimi umut vaat ediyor. Sentetik veri üretiminin özellikle yaşam bilimlerinde ilaç keşfini hızlandıracağını öngörüyoruz. Bu bağlamda, sentetik veri üretiminin çeşitli sektörlerde önemli bir analitik araç olarak kullanılmasını bekliyoruz.

“Yaygınlaşan teknolojinin etkilerini anlamalıyız”

Rasim Eğri, dijital verinin güvenilirliği ve karar verme süreçlerinde kullanılan teknolojilerin algoritmalarının şeffaflığı ve açıklanabilirliğiyle geleceğe adapte olunacağını söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı: “Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte, biz insanlar olarak bu teknolojilerin etkilerini anlamak ve üzerimize düşen sorumluluğu taşımakla yükümlüyüz. Teknolojilerin sadece gündemde veya trend olduğu için değil, gerçekten bilinçli ve şeffaf bir şekilde, sorumlulukla kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Yeni teknolojilerin karmaşık hale gelmesine rağmen, kullanımlarının kolaylaştığını gözlemliyoruz. Bu kullanım kolaylığı zaman kazandırırken, hatalı kararlar vermeye de neden olabilir. Bu nedenle, odaklanılan teknoloji alanlarında uzmanlaşmış kişilerin, teknolojinin doğru işleri doğru şekilde öğrenip, öğrenmediğini kontrol etmesi ve gerektiğinde müdahale ederek teknolojinin doğru iş yapmasını sağlamak için gerekli önlemleri alması gerektiğine inanıyoruz.”