Dr. Behlül Ersoy: Kadın Eli

Türk sigorta sektörü, diğerlerine göre kadın istihdamı özelinde güzel bir karneye sahip diyebiliriz. TSB’nin 2022 yılı verilerine göre, şirket çalışanlarından yaklaşık %63’ü kadınlardan oluşuyor.1 Kadın istihdamını inceleyen araştırmalarda da zirvede sigorta sektörü var.

-Dr. Behlül Ersoy

Kadınlar her yerdeler! İş yerindeler, evdeler, parktalar, bahçedeler… Şu koca dünyada bir yer düşünün ki kadının eli değmemiş olsun! Size yıllar önce tanıştığım böyle bir elin sahibinden bahsetmek isterim. Bir kamu bankasında ticari serviste çalışıyorum. Daha önceden çalışmadığımız ve tamamen organik şekilde portföyüme dahil ettiğim bir şirketimiz oldu. Malum olduğu üzere ilk defa çalışacağınız şirketleri daha detaylıca incelemeniz gerekiyor. Şirketin başında bir kadın hem de Türk vatandaşlığı olan bir Alman var. Irkının tüm fiziksel özelliklerini taşıyan bu kadın, erkek egemen bir sektörde tek başına bir şirket kurmuş ve Türkiye’de faaliyet alanıyla ilişkili birçok projeyi başarıyla yürütüyor. Mali evrakları inceliyorum, hani kadın eli değmiş derler ya, pırıl pırıl ve kusursuz… Daha kat edeceğimiz uzun bir yol olsa da birçok topluma göre iş hayatında cinsiyet eşitliğinde ilerleme kaydettiğimize inanıyorum. Bunun için bir kadının tek başına bir girişimci olarak Türkiye’de başarılı olması beni pek de etkilememişti doğrusu. Beni etkileyen bu gökdelen gibi kadının Cezayir’e gidip Berberilerden tek başına iş almasıydı. Çünkü o dönem Cezayir her anlamda oldukça istikrarsız ve tekinsiz bir ülkeydi. Bu etkileyici kadının başarısı için ırkının getirdiği avantajları referans vermek çok çiğ bir yorum olur. Çünkü bunun gibi başarılara imza atan birçok Türk kadınını örnek verebilirim. Ben sadece bir kadının dilini bile tam konuşamadığı, bambaşka bir kültüre sahip, hatta adeta savaş alanına dönmüş bir ülkede başarılı olabilme hikâyesinin peşine düştüm. Peki bizim sektörde de böyle güzel hikayeler yazacak kadınlar destekleniyor mu?

Türk sigorta sektörü, diğerlerine göre kadın istihdamı özelinde güzel bir karneye sahip diyebiliriz. TSB’nin 2022 yılı verilerine göre, şirket çalışanlarından yaklaşık %63’ü kadınlardan oluşuyor.1 Kadın istihdamını inceleyen araştırmalarda da zirvede sigorta sektörü var. Inbusiness Dergisi’nin “İş’te Kadın Gücü” isimli araştırması bunlardan biri. Araştırmaya göre, çalışan sayısı 5 binin altında olan şirketlerden “Yönetim Kurulunda Kadının Görünümü” başlığı altında, yönetim kurulundaki kadın oranı %83,33 ile ilk sırada Anadolu Hayat Emeklilik yer alıyor. Ayrıca listedeki ilk 20’ye Anadolu Sigorta ve Bupa Acıbadem Sigorta da girmeyi başarıyor. Bu araştırmada “Kadınların Yükselebileceği Eşitlik Öncüsü 100 Şirket” isimli bir başlık var ki tam ifşa edilmelik! Burada da Anadolu Sigorta, Bupa Acıbadem Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, Aksigorta, QNB Sigorta, Marsh ve Milli Reasürans yer alıyor.2 Eee şirket adı paylaşmak pek âdetim değil ama bir istisna yapacağım. Özellikle bu konudaki marifet iltifata tabi olmalı!

Bu araştırmalardan genç sigortacı adaylarımız ne kadar haberdardır bilinmez ama “sigortacılık bölümleri” liseli erkeklere göre kızlar arasında daha popüler. YÖK Atlas’ın 2023 yerleştirme verilerine göre, Marmara Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi Sigortacılık Bölümü’ne yerleşenlerin %61,9’u, Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Sigortacılık (Burslu) Bölümü’ne yerleşenlerin %66,7’si ve Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık Bölümü’ne yerleşenlerin %57,4’ü kadın öğrencilerden oluşuyor.3 Diğer üniversitelerde de birkaç istisna dışında benzer bir tablo görülüyor. Demek ki gelecekte bahsi geçen araştırmalarda da sigorta sektörünün adını daha çok duyacağız. Bunun için de çok beklememek gerek, en başa dönelim derim. Çünkü her şeyin başlangıcı bir kadın!

Ne diyor Neşet Ertaş: “Kadınlar insandır, biz insanoğlu”…

Son olarak, sigortacı kadınların nezdinde tüm kadınların 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlarım…

Kaynaklar

  1. TSB, Türkiye Sigorta Birliği. (2023). Mali Tablolar ve İstatistikler, https://tsb.org.tr/tr/istatistik/genel-sigorta-verileri/istihdam
  2. Inbusiness Dergisi. (2024). https://www.millire.com/InbusinessDergisi_%20Mart2024.pdf
  3. Yök Atlas (2023). https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=97189