Fitch: Zorluklar devam ediyor ancak Türkiye sigorta sektörü istikrarlı

Fitch Ratings’in yakın tarihli bir raporu, Türk hayat dışı sigorta şirketlerinin faaliyet ortamında, özellikle kasko sigortasında düşük enflasyon ve iyileşen fiyatlandırma uygulamalarının etkisiyle olumlu bir eğilime işaret ediyor.

Bu iyimserlik, Fitch’in yakın zamanda Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmesi ve görünümün durağandan pozitife revize edilmesiyle daha da güçlendi ve bu da sigortacıların varlık kalitesi değerlendirmelerini güçlendirdi.

Ayrıca, motorlu üçüncü şahıs sorumluluk (MTPL) sigorta primlerinin endekslenmesine yönelik yeni bir sistemin uygulamaya konulması gibi son dönemdeki düzenleyici reformların, sektörde büyüme ve istikrar için ek yollar sunduğununa işaret edildi.

Öte yandan Fitch, bu umut verici gelişmelere rağmen, istikrarsız ekonomik koşullar ve yüksek ancak istikrar sağlayan enflasyon oranları da dahil olmak üzere hasar maliyetleri üzerinde baskı yaratmaya devam eden zorlukların devam ettiğinin de altını çizdi.

Rapora göre, ayrıca, Şubat 2023 depreminin ardından reasürans maliyetlerinde artış meydana geldi ve sigorta şirketlerinin teknik sonuçları etkilendi. Ancak sektör, faiz oranlarının Mart 2024’te %50’ye ulaşmasıyla bir miktar rahatlama sağladı. Bu artış, hayat dışı sigorta şirketlerine çok ihtiyaç duydukları desteği sağlayarak enflasyona göre düzeltilmiş pozitif getiri elde etmelerine olanak sağladı.

Fitch, ileriye yönelik ise sigorta şirketlerinin 2023 ve 2024 yıllarında daha yüksek yatırım gelirleri ve döviz kazançlarının etkisiyle daha güçlü mali performanslara tanık olmalarının beklendiğine dikkat çekti.

Rapora göre, reasürans, depremin etkilerinin azaltılmasında önemli bir rol oynasa da, reasürans maliyetlerinde de önemli bir artışa yol açarak sigorta şirketlerinin bilançolarını etkiledi. Üstelik MTPL hattı, hayat dışı sektörün en büyüğü olmasına rağmen, düzenlenmiş fiyatlandırma nedeniyle sigortalama performansı üzerinde önemli bir engel olmaya devam ediyor. Durumu iyileştirmeyi amaçlayan düzenleyici değişikliklere rağmen, MTPL segmenti sigortacılar için karlılık zorlukları yaratmaya devam ediyor.