Söylentisi bile ABD’de sigorta piyasasını karıştırdı 

ABD’nin önde gelen sigorta şirketleri sektörün geleceğiyle ilgili Times Square’de toplantı halindeyken, ülkenin diğer kıyısında bulunan Seattle’dan toplantıyı karıştıran bir haber geldi: Amazon konut sigortası işine girecek! Ayakkabı sektöründen kitap satış sektörüne kadar binlerce endüstriyi sarsan Amazon’la ilgili bu haber, New York’taki toplantıya katılan sigorta devlerinin üzerinde soğuk duş etkisi yapsa da, haber Amazon tarafından teyit edilmedi. Yine de bu haberden sonra AIG ve Chubb gibi sigorta devlerinin hisselerinde düşüş yaşandı.  

Bloomberg’in haberine göre, uzmanlar Amazon söylentisiyle ilgili panik olmadığı görüşünde. Öncelikle Amazon’un basit ve sınırlı teminatlar veren ürünlerin üzerinde duracağı düşünülüyor. Ancak Amazon’un sigorta işine girip sıkı bir regülasyona tabi olma riskni göze almayacağı da belirtilen görüşler arasında. Bu görüşün sahibi Deutsche Bank Analisti Joshua Shanker 

Öte yandan, Amazon’un sigortayı diğer ürünlerin içinde satmanın yolunu bulduğu iddia ediliyor. Amazon bu haberlere yorum yapmayı reddediyor. ABD’de konut sigortasının riskli olduğu ve sık görülen fırtına ve diğer doğal afetlerin prim üretimini yutabileceğinden dolayı Amazon’un bu işe sıcak bakmayacağı da konuşuluyor.  

Amazon daha önce de ilaç endüstrisi gibi bazı sektörlere giriş hamlesinde bulunmuş ancak bunlardan şimdiye kadar bir sonuç çıkmamıştı. Yine teknoloji devi Google da araç sigortalarında karşılaştırmalı site ile girmek istemiş ancak bundan da sonuç çıkmamıştı. Bu arada, Amazon için en kolay yolun bir broker olarak faaliyet göstermek olduğu yönünde görüşler de bildiriliyor. Barclay analisti Jay Gelb ise konut sigortasının genelde mortgage ile birlikte satılan tatsız bir işe dönüştüğünü söylüyor. Gelb’e göre bu konuda henüz sigortacıların paniğe kapılmasına gerek yok.