Almanya ticaretinde Ren Nehri endişesi…

Almanya’da Ren Nehri’nde su seviyeleri düşmeye devam ederken, Avrupa’nın en önemli ticaret yolunda gemileri kısmen yüklü olarak yol almaya çalışıyor. Gemi brokerleri ve emtia tüccarları yaptığı açıklamada, hafta sonu boyunca kargo gemilerinin tam yüklü sefer yapamayacaklarını belirtiyorlar.

Sığ su, Almanya’daki tüm nehirde nakliye için sorunlara neden oluyor. Ren, Almanya’nın endüstriyel kalbini, ürünlerin dünya pazarlarına ihraç edildiği Kuzey Denizi limanlarına bağlayan kilit kanallardan biri. Nehirde yük taşımacılığı devam ediyor, ancak bazen gemilerin dörtte üçü boş olarak yola çıkmak zorunda kalıyor. Bu hafta sıcak ve kuru hava bekleniyor ve görünürde ise bir rahatlama yok.

Alçak Ren suyu, önümüzdeki ay Almanya’nın iki büyük kömür yakıtlı elektrik santralinin üretimini etkileyecek. Kimyasallar grubu BASF yaptığı açıklamada, düşük su lojistiği bozarsa üretim kesintilerini göz ardı edemeyeceğini belirtti.

Gemi brokerleri, navlun maliyetlerinin çok az değiştiğini ve son zamanlardaki yüksek seviyeleri koruduğunu söyledi.

Seyrüsefer yetkilileri, suyun azaldığı zamanlarda nehri kapatmıyor ve ne zaman duracağına karar vermeyi gemi operatörlerine bırakır. Ren, tahıllar, kimyasallar, mineraller, kömür ve ısıtma yağı dahil petrol ürünleri gibi emtialar için önemli bir nakliye rotası.