Karaya vuran balinanın midesinden 100 kilo çöp çıktı

 

İskoçya’nın Harris Adası’nda karaya vurduktan sonra ölen ispermeçet balinasının midesinden 100 kilogram plastik ve çöp çıkarıldı.

****

İnsanlığın endüstriyel faaliyetleri hayvanların yaşamına mal olmaya devam ediyor. Ekosistemin en büyük düşmanlarından biri olan toprak ve denizlerdeki plastik kirliliği acı verici görüntülere yol açıyor. Plastik çöpleri yiyecek sanıp yutan kara ve deniz canlıları uzun ve acılı bir süreçten sonra hayatını kaybediyor. Rastgele doğaya bırakılan plastik atıkları yiyen hayvanların sindirim sistemi tıkanıyor ve açlıktan ölüyor. Bu çöpleri yemeseler bile özellikle deniz kaplumbağaları ve balina gibi büyük deniz canlıları, denize bırakılan ağ, misina gibi balıkçılık malzemelerine dolanıp hareket yeteneğini kaybediyor.

Geçenlerde İskoçya’da kıyıya vuran ispermeçet balinasının midesinden 100 kilogram çöp çıktı. Seilebost sahilinde bölge halkı tarafından bulunan balina üzerinde sahil güvenlik ve Batı Adaları Konseyi çalışanları tarafından inceleme yapıldı.

İncelemede balinanın midesinden balık ağı, halat, paket bandı, poşet ve plastik bardak dahil 100 kilogram çöp çıkarıldı. Balinayı gömmek için sahilde devasa bir çukur da açıldı.

Uzmanlar, midesindeki çöpün, ispermeçet balinasının ölümüne etkisi olup olmadığını henüz bilmiyor.

Bölge halkından Dan Parry, hemen hemen her gün sahillerde dolaşarak çöp topladıklarını belirterek, balinanın midesinden çıkanların, denizlerdeki kirlenmenin boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

Tayland’da da geçen ay sonunda Khun Sathan Ulusal Park’ında ölen bir geyiğin midesinden 7 kilogram çöp çıkmıştı.

Physeteridae familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina bir türü olan ispermeçet balinasının yetişkin erkek bireyleri yazın kutup sularına göç ediyor. Akdeniz’de görülen en yaygın balina türü olan ispermeçet Türkiye’de görülmüş 4 balina türünden biri olarak biliniyor.