Acı ama gerçek: Dünyadaki her beş şehirden dördü büyük risk altında

Kar amacı gütmeyen CDP’nin yaptığı açıklamaya göre, dünyadaki her beş şehirden dördü sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık gibi önemli iklim tehlikeleriyle karşı karşıya.

CDP’nin “İnsanları ve Gezegeni Korumak” raporu, dünyanın dört bir yanından 998 şehri araştırdı ve aşırı iklim olaylarıyla karşı karşıya olanlara yüzde 80’e ek olarak, yaklaşık üçte biri için iklimle ilgili tehlikelerin nüfuslarının en az yüzde 70’ini tehdit ettiğini gösterdi.

CDP, dünya çapındaki şirketler, şehirler ve eyaletler için faaliyetlerinin çevresel etkilerini bildirmeleri için bir ifşaat sistemi yürüten Londra merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş.

Şehirlerin yaklaşık üçte ikisinin karşılaştıkları tehlikelerin gelecekte daha yoğun hale gelmesini beklediğini, yarısından fazlasının ise 2025 yılına kadar daha sık hale gelmesini beklediği belirtildi.

Bu yıl şimdiye kadar etkilenen çok sayıda şehir arasında, yıkıcı selin yaklaşık 1.700 kişinin ölümüne yol açtığı Pakistan’daki Karaçi ve Ian Kasırgası’nın 100’den fazla kişiyi öldürdüğü Florida’daki Fort Myers yer alıyor.

Yaşlılar, düşük gelirli hanelerdekiler, çocuklar ve marjinal azınlık toplulukları en çok maruz kalanlar oldu ve politika yapıcıların iklim krizine tepkilerini planlarken vatandaşların ihtiyaçlarını yansıtmaları gerekiyordu.

CDP Küresel Direktör Vekili Maia Kutner, “Planlamadan uygulamaya kadar insanları iklim eyleminin merkezine koymak, yaşamları iyileştirir” dedi.

Rapora göre, şehirlerin neredeyse üçte ikisi, daha iyi sağlık ve sosyal koruma, ekonomik iyileştirmeler ve çevresel iyileştirme dahil olmak üzere, en az bir insan merkezli iklim eylemi rotası izliyor ve faydalar görüyor.

Ancak, tüm şehirler bu tür yaklaşımları benimseyemez ve STK, çevreye duyarlı girişimleri ve düzenlemeleri etkinleştirmek için hükümetlerden daha fazla mali destek gerektiğini söyledi.

Rapora göre, şehirlerin yarısından fazlası emisyon azaltma hedeflerine ulaşmada engellerle karşılaştıklarını bildirildi ve rapora göre en yaygın engel mali kapasite.