Rusya’da mahsur kalan uçaklar sigortacıların başını ağrıtıyor

Dubai merkezli uçak kiralama şirketi Dubai Aerospace Enterprise (DAE), Rusya’da mahsur kalan 19 uçak için yaklaşık 600 milyon dolar zarar yazmasından iki ay sonra, aralarında Lloyd’s of London, AIG, Chubb ve Swiss Re’nin de bulunduğu 11 sigorta şirketine Londra’da dava açtı.

Reuters’de yer alan habere göre, Yüksek Mahkeme ayrıca Abu Dhabi National Insurance, Fidelis Insurance Ireland, HDI Global Speciality, Great Lakes Insurance, Global Aerospace Underwriting Managers, Starr Europe Insurance ve AXIS Specialty Europe’u da davada geçirdi.

Ağustos ayında uçakları için 576,5 milyon dolar zarar yazdığını açıklayan DAE, Ağustos ayındaki yarı yıl sonuçları açıklamasında “bu uçakların gelecekte herhangi bir noktada iade edilip edilmeyeceğini belirlemenin hiçbir yolu olmadığını” belirtti.

Grubun söz konusu uçakla ilgili bir dizi sigorta poliçesi kapsamında sigortası bulunuyor ve grup, poliçeler kapsamında ödenmesi gereken tutarları geri almak için sigorta taleplerinde bulundu.

Lloyd’s’un bir sözcüsü, sigortacının “belirli bir talep, poliçe veya poliçe sahibi hakkında bilgi paylaşma özgürlüğüne sahip olmadığını” söyledi.

Ancak, Batılı ülkelerin Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulaması ve Moskova’nın jetlerin ayrılmasını engellemesinin ardından, yaklaşık 10 milyar dolar değerinde 400’den fazla kiralık uçağın kontrolünü kaybetmesinden bu yana, kiraya verenler sigorta şirketlerinden bu zararları tahsil etme peşinde.

İddia, dünyanın en büyük uçak kiralayanı Dublin merkezli AerCap’in Rusya’da el konulan 100’den fazla jeti için 3.5 milyar dolarlık sigorta davası açmasından dört ay sonra Londra’da açılmıştı.