Sigortacılar Rusya’da mahsur kalan uçakların davalarıyla boğuşuyor

Uçak kiralama şirketleri, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya’da mahsur kalan yüzlerce uçakla ilgili bir dizi davada çok sayıda sigorta şirketine yaklaşık 6,5 milyar dolarlık dava açtı.

*****

Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan dolayı ülkede mahsur kalan 400’den fazla kiralık uçak için sigorta şirketlerine çok sayıda dava açıldı.

Reuters’ın haberine göre, kiraya verenler, uçağın savaş veya hırsızlığa karşı poliçeler kapsamında olduğunu iddia ederken, sigortacılar ise uçakların hasar görmediğini ve iade edilebileceğini savunuyor.

Londra, Dublin ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sigorta şirketlerine karşı açılan tazminat talepleri özetle şöyle sıralanıyor:

Çin Kalkınma Bankası’na ait İrlanda merkezli uçak kiralama şirketi CDB Aviation, Rusya’da mahsur kalan jetler nedeniyle 15 Kasım’da İrlanda Yüksek Mahkemesi’nde 18 sigortacıya karşı dava açtı.

İrlanda Yüksek Mahkemesi’nin 3 Kasım’da açtığı dosyaya göre BOC Aviation , 16 sigortacıya karşı yasal işlem başlattı. Şirketin iddiasına göre, “öngörülebilir gelecekte” jetleri kurtarabilmesi pek mümkün değil.

Avolon firması Rusya’da mahsur kalan 10 jeti için 3 Kasım’da İrlanda Yüksek Mahkemesinde 15 sigorta şirketine karşı yasal işlem başlattı.

Uçak kiralama firması Aircastle, Ekim ayı sonlarında Rusya’da mahsur kalan dokuz uçak ve diğer ekipmanla ilgili olarak New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi’nde 30’dan fazla sigortacıya karşı dava açtı. Aircastle, bu yılın başlarında jetler için 252 milyon dolarlık zarar ettiğini iddia etti.

Carlyle Aviation Partners , Ekim ayı sonlarında Rusya’da mahsur kalan 23’ten fazla uçak için 30’dan fazla sigortacıya karşı Florida Miami-Dade County’de 700 milyon dolarlık tazminat talebinde bulundu.

Dubai Aerospace Enterprise , mahsur kalan 19 uçak için yaklaşık 600 milyon dolar zarar yazdıktan iki ay sonra, Ekim ayında Lloyd’s of London SOLYD.UL , AIG AIG.N , Chubb CB.BN ve Swiss Re SRENH.S dahil 11 sigorta firmasına karşı Londra’da dava açtı.

Aviator Capital, Ağustos ayında Florida’daki bir mahkemede Chubb, Hive Underwriters, HDI Global ve bir düzine Lloyd’s of London sendikasına, Rus havayollarına kiralanan dört ticari uçakla ilgili tazminat talebini karşılamadığı gerekçesiyle 147 milyon dolarlık dava açtı.

Aercap , Haziran ayında, Aercap’ın sahibi olduğu ve Rus havayollarına kiralanan 141 uçak ve 29 uçak motoruyla ilgili olarak AIG ve Lloyd’s aleyhine Londra’da 3,5 milyar dolarlık dava açtı .