EKO-LOJİK- Çöpe atılan piller atık tesislerinde yangına neden oluyor

İngiltere’de yerel yönetimler, evlerde çöpe atılan pillerin çöp kamyonlarında ve atık işleme merkezlerinde her yıl yaklaşık 700 yangına neden olduğunu söylüyor.

BBC’den Victoria Gill ve Kate Stephens’ın haberine göre, İngiltere Çevre Hizmetleri Derneği (ESA) çöpe atılan pillerin yol açtığı yangınların itfaiye hizmetlerine ve atık operatörlerine yılda yaklaşık 158 milyon sterline mal olduğunu söylüyor.

Elektronik diş fırçası, oyuncak, telefon ve dizüstü bilgisayar gibi küçük, şarj edilebilir cihazlarda bulunan lityum-iyon piller son yıllarda daha güçlü hale geldi. Daha küçük, sık kullanılan ve daha ucuz cihazlarda – hatta bazı müzikli tebrik kartlarında – genellikle “gizli piller” bulunuyor. Bu aletler daha sonra genellikle evlerdeki çöpe atılıyor. Bu da sorunlara neden oluyor çünkü bu pillerin hasar gördüklerinde patlama veya tutuşma eğilimleri var.

Pilleri çöp kutusuna veya geri dönüşüme konulduğunda, ezilme, sıkışma, parçalanma ya da ıslanma olasılıkları doğuyor. Bu tip durumlar kısa devreye neden olabiliyor. Plastik, kağıt ve kart gibi diğer yanıcı maddelerin yanında bulunmaları halinde hasarlı atık piller oldukça büyük yangınlara yol açabiliyor.

Bu nedenle pillerin plastik ve kağıt atıklarla birlikte geri dönüşüm kutularına atılmaması gerekiyor.

Lityum-iyon piller

Birçok tüketici elektroniği ürünündeki ana şarj edilebilir pil türü, yüklü parçacıkların bir çözücüden diğerine akmasına izin veren iki elektrottan oluşuyor. Pili yeniden şarj etmek iyonları başlangıç noktalarına geri itiyor. Pil sağlamsa ve dokunulmamışsa, genellikle çok güvenli, ancak elektrotlar birbiriyle doğrudan temas ederse, tüm yüklü parçacıkların patlamayla aniden boşalmasına neden olabiliyor. Pilin içindeki kimyasallar yanıcı olduğundan, hızlı bir yangına neden olabiliyor.

İngiltere Ulusal İtfaiye Şefleri Konseyi atık yangınları lideri Mark Andrews, insanların elektronik cihaz tüketimi arttıkça sorunun büyüdüğünü belirtiyor. Andrews, “İnsanları elektronik atıkları ve pilleri ayrıştırıp, geri dönüştürmeye ve bunları genel evsel atıklarla birlikte atmamaya çağırıyoruz. Bu yangınlarla başa çıkmak itfaiye teşkilatları için zor olabilir; yangınlar yerel topluluklar, çöpçüler ve atık tesislerinde çalışan personel için gerçek bir risk oluşturabilir” diyor.