İklim değişikliği Almanya’ya 2050’ye kadar 900 milyar euroya mal olacak

Avrupa’nın en büyük ekonomisi zarar faturasını kesmek için iklim uyum önlemleri ararken yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşullarının Almanya’ya yüzyılın ortasına kadar kümülatif ekonomik zararın 900 milyar euroya kadar mal olabileceğini gösterdi.

Reuters’da yer alan habere göre, ekonomik araştırma şirketleri Prognos ve GWS ile Almanya’nın Ekolojik Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışma, Berlin’in yakında çevre bakanlığı tarafından sunulacak olan bir iklim uyum stratejisi üzerinde çalıştığı sırada ortaya çıkıyor.

Ayrıca, iktidar koalisyonunda, Almanya’nın 2045 yılına kadar karbon nötr hale gelmek için ulaşım ve inşaat gibi zorlu sektörlerde sera gazı emisyonlarını nasıl azaltabileceği konusundaki tartışmaların ortasında geldi.

Almanya ekonomi ve çevre bakanlıkları, çalışmanın, küresel ısınmanın boyutuna bağlı olarak aşırı sıcak, kuraklık ve sellerin 2022 ile 2050 arasında 280 milyar euro (297,81 milyar dolar) ila 900 milyar euroya mal olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Maliyetler, tarımsal verim kaybını, şiddetli yağmur ve sel nedeniyle binaların ve altyapının hasar görmesini veya tahrip olmasını, mal taşımacılığının aksamasını ve sağlık sistemi üzerindeki etkiyi içeriyor.

Çalışma, sağlık bozuklukları, sıcaktan ve sellerden kaynaklanan ölümler ve biyolojik çeşitlilikteki kayıp gibi mali olmayan zararları ise hesaba katmadı.

İklim değişikliği aşırı hava olayları, 2000 ve 2021 yılları arasında Almanya’ya şimdiden en az 145 milyar euroya mal oldu; bunun 80 milyarı, 2021’de Rheinland-Palatinate ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerindeki sel ve ekonomi dahil olmak üzere yalnızca son beş yılda gerçekleşti.

İklim değişikliğinin çok hafif olması halinde karbon depolama gibi iklim uyum önlemleriyle olası hasar maliyetlerinin tamamen azaltılabileceğini ortaya koyan araştırmaya göre, iklim değişikliğinin ne kadar güçlü olacağına bağlı olarak bu tür önlemler altında maliyetlerin yaklaşık yüzde 60 ila yüzde 80’i korunabilir.

Çalışmada, iklim uyum önlemlerinin federal ve eyalet hükümetlerine ne kadara mal olabileceğinden ise bahsedilmedi.