Rusya imzaladı, 5 ülkenin desteklediği “Avrasya Reasürans” kuruldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 20 Ekim 2022’de imzalanan Avrasya Reasürans Şirketi’nin (Eurasian Reinsurance Company -ERC) kuruluş anlaşmasını onaylayan Federal Yasa’yı imzaladı.

Anlaşma, ERC’nin oluşturulmasını, tüzüğünün onaylanmasını, hedeflerin, işlevlerin, yasal statünün, uluslararası bir organizasyon olarak şirketin finansal desteğinin tanımlanmasını öngörüyor.

Avrasya Reasürans Şirketi, Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’dan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği’ne (EAEU) üye devletler tarafından kuruldu.

Açıklamaya göre, reasürans şirketinin ihracat kredilerinin (ihracat için tüm finansal araçlar dahil) reasüransı yoluyla karşılıklı ticaretin, yatırımın artırılması, taraflar arasındaki ekonomik entegrasyonun geliştirilmesi, yatırım cazibesinin artırılması ve tarafların üçüncü ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerinin genişletilmesi, ihracata yönelik finansman ve tarafların ülkelerindeki ve üçüncü ülkelerdeki ticari ve/veya politik risklerden kaynaklanan yatırımları kolaylaştırılacak.

EAEU hükümetleri, toplam 15 milyar ruble (213 milyon ABD Doları) olması beklenen EAEU ülkelerinden gelen katkılardan oluşan kayıtlı sermaye ile Avrasya Reasürans Şirketi’ni kurmak için bir anlaşmayı kabul etmişti.

Xprimm’e göre, Avrasya Reasürans Şirketi’nin kuruluş sermayesi 200 milyon ABD Dolarına ve potansiyel kapasitesi – 2 milyar ABD Dolarına kadar çıkabilir.

Uzmanlar, 2 milyar ABD Doları tutarında ek sigorta kapasitesinin ortaya çıkmasının potansiyel olarak EAEU içindeki karşılıklı ticaret hacminde 6 milyar ABD Dolarını aşan bir artışa yol açabileceğini söylediler.

Yeni Avrasya bölgesel reasürans şirketi derecelendirme kuruluşu AM Best’in lansmanı hakkında daha önce, “Yükselen jeopolitik risk, beklenen Avrasya Reasürans Şirketi’nin kurulması gibi 2021’de duyurulan bazı bölge çapındaki girişimlerin ilerlemesini de geciktirebilir. Avrasya Hükümetlerarası Konseyi üye devletleri ve uluslararası finans kuruluşları tarafından büyük harfle yazılacaktır.” açıklamasında bulunmuştu.