Maraş depremleri 2023’te ABD dışındaki en büyük sigorta sektörü kaybı oldu

Risk birikim bölgeleri ve sigortalı doğal afet kayıpları konularında çalışan küresel sigorta organizasyonu CRESTA’ya göre, 2023 yılında ABD dışındaki en büyük doğal afet, 6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan ve 5,8 milyar ABD doları tutarında sigortalı kayba yol açan Kahramanmaraş Depremi oldu. CRESTA Endüstri Kayıp Endeksi’ne (CLIX) göre, 2023’teki uluslararası hasar toplamı 16,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2023’te sanayi kayıplarının bu kayıp eşiğini aştığı yedi olay yaşandı ve burada kronolojik sıraya göre listelendi:

Kuzey Adası Selleri, Yeni Zelanda, Ocak 2023
Kahramanmaraş Deprem Sırası, Türkiye, Şubat 2023
Gabrielle Kasırgası, Yeni Zelanda, Şubat 2023
Kuzey İtalya Şiddetli Fırtınalar, Temmuz 2023
Pekin-Tianjin-Hebei Selleri (Doksuri Tayfunu), Çin, Temmuz-Ağustos 2023
Otis Kasırgası, Meksika, Ekim 2023
Avrupa Rüzgar Fırtınası Ciarán, Kasım 2023.

2023’teki diğer iki olay (Haziran ortasında Almanya’da şiddetli fırtınalar ve Aralık sonunda Doğu Avustralya’da şiddetli fırtınalar) 1 milyar ABD doları tutarındaki hasar seviyesini aşma potansiyeline sahip.

Milyar doları aşan olayların genel rakamı açısından bakıldığında, 2023 yılı uluslararası zarar rakamı 16,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, son 23 yıllık ortalama olan 17,1 milyar ABD dolarının (2023 değerlerine göre ayarlanmıştır) çok az altında bulunuyor.

CRESTA, 2023 yılında ABD dışında yaşanan en büyük afet kaybının 6 Şubat’ta yaşanan ve 5,8 milyar dolar tutarında sigortalı kayba yol açan Türkiye depremi olduğunu açıkladı. Bunu, 19-25 Temmuz tarihleri ​​arasında Kuzey İtalya’yı vuran şiddetli fırtınalar takip ediyor. Bu fırtınaların İtalyan sigorta piyasası için rekor bir rakam olan 2,7 milyar dolar tutarında sigortalı kayba yol açtığı tahmin ediliyor. Benzer şekilde Yeni Zelanda, 2023’ün başlarında toplam 2,7 milyar dolar tutarında sigortalı kayıpla birlikte rekor kıran iki hava olayı yaşadı.

2023’teki tropikal kasırga kayıplarında Ekim ayında Meksika’da meydana gelen Otis Kasırgası başı çekti. Bu, aynı zamanda hasar maliyeti bazında ülke için rekor bir katastroftu. Ağustos başında Doksuri Tayfunu’nun ardından Pekin ve çevre bölgelerde yaşanan seller geldi. Japonya ise 1 milyar ABD dolarının üzerinde hiçbir tayfun kaybının yaşanmadığı, iyi geçen bir tayfun sezonu yaşadı.

CRESTA CLIX yöneticisi Matthias Saenger, “Küresel bir perspektiften bakıldığında, 2023’teki uluslararası katastrof kayıpları uzun vadeli ortalamanın biraz altında olsa da, Türkiye, İtalya, Yeni Zelanda ve Meksika gibi birçok ülkede rekor kıran olaylar yaşandı. Bu durum, küresel reasüransın değer önerisini etkili bir şekilde ortaya koyuyor. Ulusal pazar düzeyinde olağanüstü ve hatta rekor kıran katastrofik kayıplar, küresel olarak çeşitlendirilmiş reasürans portföyünde oldukça ‘normal’ zarar seviyelerini temsil ediyor. Bu senaryo 2023’te de geçerliydi ve bu yılki katastrofik kayıpların neden bu kadar sağlam yönetildiğini açıklıyor” dedi.