Güney Kore’de yasa geçti, sigorta dolandırıcılarına ağır cezalar geldi…

Güney Kore’de yeni sigorta dolandırıcılığını önleme yasası kabul edildi.  Değişiklik, suça karışan bireylere daha fazla ceza verilmesini savunuyor.

Güney Kore Ulusal Meclisi, sigorta dolandırıcılığının artan karmaşıklığı ve organizasyonuyla mücadelede mali ve soruşturma makamlarının yanı sıra sigorta şirketlerinin yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan Sigorta Dolandırıcılığının Önlenmesine İlişkin Özel Kanun’da önemli bir değişiklik yaptı.

Yeni yasayla birlikte, sigorta dolandırıcılığına aracılık eden, teşvik eden, talep eden veya reklamını yapan kişiler, dolandırıcılığı doğrudan yapanlarla eşdeğer cezalarla karşı karşıya kalacak. Buna 10 yıla kadar hapis cezası veya 50 milyon KRW’ye (yaklaşık 37.427 $) kadar para cezası da dahil. Daha önce yasa yalnızca dolandırıcılık yapanları veya başkalarının dolandırıcılık yapmasına yardım edenleri cezalandırıyordu.

Pulse News Korea’da yer alan habere göre, değişikliğin, sigorta dolandırıcılığından suçlu bulunanlara hapis cezasının yanı sıra yasa dışı yollardan elde edilen para miktarına eşdeğer para cezası da uygulama olasılığını getirdiğini ortaya çıkardı.

Gözden geçirilen yasa aynı zamanda Finansal Hizmetler Komisyonu’na sigorta dolandırıcılığıyla daha etkili bir şekilde mücadele etme yetkisi de veriyor. Komisyon artık idari makamlardan, sigorta şirketlerinden ve telekomünikasyon operatörlerinden ilgili bilgileri talep etme yetkisine sahip. Bu tür taleplere uyulmaması, 5 milyon KRW’ye kadar para cezasıyla sonuçlanabilecek ve böylece yasanın uygulanabilirliği artacak.

Ayrıca yasada sigorta dolandırıcılığı mağdurlarının korunmasına yönelik hükümler de yer alıyor. Örneğin, yeni yasa, trafik kazası nedeniyle sigorta dolandırıcılığı yapılması halinde, sigorta şirketlerinin etkilenen sürücüyü bilgilendirmesi ve olay nedeniyle artan primleri iade etmesi zorunluluğunu getiriyor.

Ancak değişiklik, dolandırıcılığa katılan sigorta sektörü içerisindeki kişiler için daha sert cezalar öngören hükümler içermiyor.

Güney Kore Mali Denetleme Servisi verilerine göre, Güney Kore’deki sigorta dolandırıcılığı yeni bir zirveye ulaştı; tespit edilen vakalar 2022’de 1 trilyon KRW’yi aşarak 1,08 trilyon KRW’ye ulaştı ve 100.000’den fazla kişiyi etkiledi.

1 Dolar= 1332 KRW