Mikroplastikler artık kanımızda dolaşıyor!

İnsan kanında ilk kez mikroplastiğe rastlandı. Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nde sentetik polimerlerin izlerini incelemek amacıyla 22 sağlıklı donörden alınan kan örnekleri analiz edildi. Yeşil Gazete’nin haberine göre, 22 numunenin 17’sinde en yaygın tespit edilen plastik, içecek şişelerinde kullanılan polietilen tereftalat (PET) olurken, gıda ambalajlarında yaygın olarak kullanılan polistiren ikinci sırada yer aldı. Ambalaj film ve poşetlerinde kullanılan polietilen ise kanda en sık rastlanan üçüncü plastik türü oldu. 

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) tarafından yaptırılan ve Avustralya’daki Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir başka araştırmada, insanların haftada bir kredi kartına eşdeğer oranda plastik tükettiği tahmin edilmişti. 

13 hastanın 11’inin akciğerinde mikroplastik 

Plastikle ilgili bir başka araştırma sonucu da İngiltere’den geldi. Yine Yeşil Gazete’nin verdiği habere göre, bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışmada, ameliyat olan 13 hastanın dokularından örnekler alındı ve 11 vakada mikroplastik tespit edildi. En yaygın bulunan parçacıklar, plastik ambalaj ve borularda kullanılan polipropilen ve şişelerde kullanılan PET olarak dikkat çekti. Daha önce ortaya koyulan iki çalışmada ise, otopsi sırasında alınan akciğer dokusunda benzer şekilde yüksek oranlarda mikroplastik bulunmuştu. İngiltere’deki araştırmayla, yaşayan insanların akciğerinde ilk kez plastiğe rastlanmış oldu.  

Fotoğraf: https://www.freepik.com/wayhomestudio