Ukrayna’da savaşa maruz kalan firmalar için primler artıyor

Ukrayna-Rusya savaşının 97. gününde, savaşın devam eden etkileri daha da netleşiyor. Reuters’in yakın tarihli bir haberinde endüstri kaynaklarının, özellikle savaşa maruz kalan havacılık ve denizcilik işletmeleri için sigorta primlerinin iki katına veya daha fazlasına çıktığını ve havayolu ve nakliye firmaları için maliyetleri artırdığına dikkat çekildi.

Bu yılın başlarında, sigorta brokerliği devi Marsh, küresel ticari sigorta primlerinin ilk çeyrekte ortalama %11 arttığını ve savaşın oranlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu açıkladı. Ancak Reuters, bu rakamın bazı sektörlerde daha keskin hareketleri engellediğini ve işgalin yalnızca ilk beş haftasını kapsadığını kaydetti. Ayrıca, savaşın tipik olarak ana sigorta poliçelerinden hariç tutulduğunu da vurguladı.

Reuters, Marsh’ın küresel havacılık başkanı Garrett Hanrahan’dan alıntı yaparak, çatışmanın bir sonucu olarak havacılık savaş sigortasının Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya için artık mevcut olmadığını söyledi. Dünyanın geri kalanı için, sigortacılar kayıplarının bir kısmını telafi etmeye çalıştıkça, havacılık savaş kapsamının iki katına çıktığını kaydetti. Hanrahan, “Denizcilik sigortası piyasası, oran artışlarıyla kendini yeniden düzenlemeye başlıyor” dedi.