Brüt prim üretimine göre, Avrupa’nın en büyüğü AXA

Derecelendirme kuruluşu AM Best’in araştırmasında, AXA yazılan brüt primlere göre yapılan sıralamada Avrupa’nın en büyük sigorta şirketi oldu.  Sermaye büyüklüğü ve kârlılıkta ise lider Allianz.

****

Derecelendirme kuruluşu AM Best’in 2020 yılında yazılan brüt primlere (GPW) göre Avrupa’nın en büyük sigorta ve reasürans şirketleri sıralamasında AXA ilk, Allianz ikinci, Generali üçüncü sırada yer aldı.

AXA, 115,3 milyar dolarlık brüt prim üretimiyle ile Avrupa’nın en büyük sigorta şirketleri listesinin başında gelirken, Allianz 101,9 milyar dolar, Generali 82,8 milyar dolar brüt prim üretimiyle sıralamada yer aldı.

AM Best’in araştırmasında Avrupa’nın en büyük sigorta şirketleri sıralamasında ilk 10’a sadece iki reasürans şirketi, Munich Re ve Swiss Re girebildi. Listede Munich Re 67,4 milyar dolarlık brüt prim üretimiyle dördüncü, Swiss Re ise 42,9 milyar dolarlık üretimle sekizinci sırada yer aldı.

Avrupa’nın diğer dört büyük reasürans şirketinden biri olan SCOR, 20,1 milyar dolarlık brüt prim üretimiyle listede 20. sırada yer alabildi. Avrupa’nın dört büyük reasürans şirketlerinden Hannover Re ise listeye giremedi.

Listede Munich Re’nin bir altında, 50,5 milyar dolarlık brüt prim üretimiyle Zurich Insurance Group altıncı sırada ise 49,4 milyar dolarlık üretimle HDI Grubu yer aldı.

Listede yedinci sırada Lloyd’s var. Dünyanın önde gelen sigorta ve reasürans piyasası, 2020’de 48,1 milyar dolarlık brüt prim kaydetti.

Buna ek olarak, Swiss Re’nin altında dokuzuncu sırada yer alan Chubb, 41,2 milyar dolarlık primle sıralamada yer bulurken, Fransa merkezli sigorta şirketi Crédit Agricole Assurances 36,1 milyar dolarlık primle kaydettiği 10’ncu sırada yer aldı.

Avrupa’nın en büyük sigorta ve reasürans şirketleri sıralamasında, sermaye büyüklüğü ve vergi sonrası kârlılıkta ise Allianz 99,2 milyar dolarlık sermaye büyüklüğü ve 8,7 milyar dolarlık kârla ilk sırada yer aldı.