En kötü senaryolar neslin tükenişine kadar gidiyor

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğiyle ilgili en kötü senaryolar devletler ve ilgili kurumlarca hiç dikkate alınmıyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan neslinin tükenmesine kadar gidebilecek bu senaryoların gerçekleşme ihtimali %1 bile olsa çok korkutucu olduğu uyarısında bulunuyor. 

İklim bilimciler, küresel ısınmanın küresel çöküş veya insan neslinin tükenmesine yol açabileceği riskinin “ciddi bir şekilde araştırılmadığı” konusunda uyarıda bulundu. Selin Uğurtaş’ın Açık Radyo’daki Yeşil Havadis programında verdiği habere göre, karbon emisyonları artmaya devam ederken, hükümetlerin “en kötü durum senaryosu” için çalışmadığına dikkat çeken uluslararası çalışmada, kitlesel iklim göçü, toplumsal çöküş ve sonunda insan neslinin tükenmesine kadar gidebilecek risklerin altı çizildi. 

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan ve The Guardian tarafından duyurulup Yeşil Gazete tarafından Türkçeleştirilen habere göre, üç derecenin ötesindeki küresel ısınmanın sonuçları yeterince incelenmedi. Araştırmacılar, söz konusu iklim felaketi mutlaka gerçekleşecek bir ihtimal olmasa da bu araştırma eksikliği, toplumları olası senaryolar karşısında son derece savunmasız bırakıyor. 

Dünya iklim felaketine mi gidiyor? 

Paris Anlaşması uyarınca hükümetler, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında, mümkünse 1.5 derece ile sınırlamayı hedefliyor. 1,5 derecelik ısınmada, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ü en az beş yılda bir şiddetli ısı dalgalarına maruz kalacak. 2 derecelik ısınmada bu oran yüzde 37’ye çıkıyor. 

Cambridge Üniversitesi‘ndeki Varoluşsal Risk Araştırmaları Merkezi’nden Luke Kemp, bu noktanın ötesinde neler olacağına dair yeterli araştırma olmadığını söyledi. Hükümetlerin tüm sera gazı azaltım taahhütleri yerine getirilirse, 2100 yılına kadar dünya 1,9 ile 3 derece arasında ısınacak. Ancak mevcut emisyon eğilimleri devam ederse, söz konusu aralığın 2,1 ile 3,9 derece civarında olması bekleniyor. Kemp, küresel bir felaketin ve gelecek yüzyılda insan neslinin tükenmesinin %1 bile olsa çok yüksek bir ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi. 

Sosyal felaketleri tetikleyecek 

Araştırmacılar, iklim krizinin uluslararası savaşlar veya bulaşıcı salgınlar gibi diğer felaket risklerini tetikleyebileceği uyarısında da bulundu. Küresel ısınmanın yoksulluk, gıda ve su kıtlığı gibi mevcut güvenlik açıklarını kötüleştirebileceğine de dikkat çeken bilim insanları, “Şu anda savunmasız devletlerle gelecekteki aşırı ısınma alanları arasında çarpıcı bir örtüşme var. Mevcut siyasi kırılganlık önümüzdeki on yıllarda önemli ölçüde iyileşmezse, potansiyel olarak ciddi sonuçları olan bir istikrarsızlık dönemi bizi bekliyor” dedi.  

Ayrıca Amazon Yağmur Ormanlarındaki yangın ve kuraklıktan kaynaklanan karbon emisyonlarını absorbe etme özelliğinin azalmasıyla artacak sıcaklığın, iklimi büyük ölçüde değiştirdiği vurgulanıyor. Bu gibi etkilerin peşi sıra takip edeceği ve bunların sonucunda strotokümülüs bulutlarının aniden yok olmasıyla 8 derecelik bir ısınmayla karşılaşılabileceği vurgulanıyor.  

Yazarlar, “İklim değişikliği, önceki sayısız toplumun çöküşünde veya dönüşümünde ve dünya tarihindeki beş kitlesel yok oluş olayının her birinde rol oynadı” diyerek, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelini (IPCC) iklim felaketi olasılığı hakkında özel bir rapor hazırlamaya davet etti.