Küresel sigorta ve emeklilik şirketlerinden 7 trilyon dolarlık taahhüt

Emeklilik fonları ve sigorta şirketlerinden oluşan Net Sıfır Varlık Sahipleri İttifakı, 7,1 trilyon dolarlık varlığı Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlama hedefi doğrultusunda yönetmeyi taahhüt etti. 

Birleşmiş Milletler çatısı altında toplanan Net Sıfır Varlık Sahipleri İttifakından bu hafta yapılan açıklamada, geçen yıl 74 üyede 29 olan Paris iklim hedefini destekleyen şirket sayısının bu yıl 44’e yükseldiği vurgulandı. Allianz, Aviva, AXA, Zurich ve Swiss Re’yi de içeren ittifak üyeleri toplamda 10.6 trilyon dolarlık varlığı yönetiyor. Üye ülkelerin toplam portföylerinde 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaları bekleniyor. 

İttifaktan yapılan açıklamada, üyelerin temiz teknolojiler veya yeşil altyapı gibi iklim çözümlerine yaptığı yatırımların 2021’deki 87 milyar dolardan bu yıl neredeyse üç kat artarak 253 milyar dolara yükseldiği belirtildi.  

İttifak Başkanı Günther Thallinger (Allianz) ise bu yılki ilerlemenin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enerji krizine rağmen kayda değer olduğunu vurguladı.  

İttifak, sera gazı salımına yol açan dolaylı tüketimler de dahil olmak üzere 10 yıl içinde üyelerin karbon ayak izlerini yüzde 49 ile 65 arasında düşürmeleri gerektiğini de açıkladı. Scope 3 denen sera gazı hesaplamalarına dahil edilen dolaylı tüketimin, yatırımcıların emisyonlarının yüzde 95’ini oluşturduğundan, dizginlenmesinin daha zor olduğu belirtiliyor.