BAE merkezli 1.6 milyar $ sermayeli reasürans şirketi kurulabilir….

Dubai merkezli Orient Group başkanı Omer Elamin’e göre, Arap dünyasının en büyüğü olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sigorta sektörü, en az 6 milyar AED (1.63 milyar $) kayıtlı sermayeye sahip büyük bir reasürans şirketi kurmak için gerekli unsurlara sahip.

Al-Ittihad gazetesine verdiği röportajı sitesinde yer veren meinsurancereview.com’a göre Elamin, böyle bir reasürans şirketinin BAE’yi bölgesel bir reasürans merkezine dönüştüreceğini söyledi. Ayrıca, yerel piyasada yazılı primlerin elde tutulmasının artırılmasına ve yerelleştirme oranının yükseltilmesine ve kuleler ve binalar, havacılık, petrol ve denizcilik gibi yüksek değerli risklerin üstlenilmesi için kapasite sağlanmasına da katkıda bulunacak.

Reasüröre kamu-özel sektör desteği öneren Elamin, reasürans şirketinin başarılı olabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için yerel veya federal devlet kurumlarının veya devlet fonlarının %40 ile %50 arasında hissesinin önemli olacağını, kalan hisselerin ise sigortacılar ve yerel pazardaki yatırımcılar tarafından tutulabileceğini önerdi.

Elamin ayrıca, şu anda bölgesel olarak en yüksek olan BAE pazarında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin sayısının pazar ihtiyaçlarını aştığını da belirtti. Bu sayıyı azaltmanın tek yolu sermaye gereksinimlerini artırmak olduğunu söyleyen Elamin, “Çünkü bu hareket birleşmeleri ve satın almaları teşvik edecek ve piyasayı konsolide edecektir. Sonuç, piyasada daha az sigorta şirketi olurken, faaliyette kalanlar riskleri karşılama kapasiteleri açısından daha güçlü olacaktır.” dedi.

Yüksek faiz oranlarının ve enflasyonun sigorta şirketlerinin yatırımları üzerindeki etkisine ilişkin olarak ise Elamin, yüksek likiditeye sahip sigortacıların yüksek faiz oranlarından kesinlikle yararlanacağını da söyledi. Elamin, BAE’nin primler ve karlar açısından en büyük sigorta şirketi olan Orient Insurance Company’nin, 6 milyar AED’yi (1.6 milyar Dolar) aşan toplam yatırımlarının üçte ikisini temsil eden 4 milyar AED nakit varlığa sahip olduğunu söyledi.

Orient’in yurtdışı operasyonları

Şu anda Orient, BAE, Bahreyn, Umman, Türkiye, Mısır, Sri Lanka ve Suriye olmak üzere yedi pazarda faaliyet gösteriyor. Denizaşırı birimler yaklaşık 600 milyon AED veya grubun yıllık toplam 5 milyar AED gelirinin %12’sine katkıda bulunuyor.

Elamin, bu pazarların çoğunda yerel para birimlerinin değerindeki değer kaybı olmasaydı, dış operasyonların katkısının daha büyük olacağına da dikkat çekti.