EKO-LOJİK: Restoran menülerinde “karbon ayak izi etiketi”

Menülere iklim etiketleri eklemenin, restoran sahiplerinin daha sürdürülebilir gıda seçimlerini teşvik etmek için yapabilecekleri en kolay ve en etkili önlemlerden biri olduğu öne sürüldü.

Vegan Gazete’nin plantbasednews.org’dan aktardığı habere göre, Julius-Maximilians Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada 250’den fazla katılımcıya toplamda dokuz araştırma için özel olarak oluşturulmuş menü tasarımları sunuldu. Tasarımların hepsinde, her seçeneğin emisyon etkisi net bir şekilde etiketlendi. Bazı yemekler için etikette “yüksek emisyon” (örneğin sığır eti salatası) veya “düşük emisyon” (örneğin falafel salatası) ifadelerine yer verildi. Bazı seçenekler için üçüncü bir “orta emisyon” ibaresi de oluşturuldu (örneğin tavuklu salata). 

“Sürdürülebilir gıda seçimleri teşvik edilmeli” 

Araştırmacılar, menülere iklim etiketleri eklemenin, restoran sahiplerinin daha sürdürülebilir gıda seçimlerini teşvik etmek için yapabilecekleri en kolay ve en etkili şeylerden biri olduğunu öne sürdü: “İklim dostu restoranların daha fazla ziyaret edilmesini istiyorsak, restoran menülerinde yer alan yemek bileşenlerini vurgulamak gerçekten önemli bir parametre olabilir, çünkü bu şekilde neyin normal ve önerilen olduğunun kolaylıkla altı çizilebilir.” 

Küçük vegan restoran zinciri Stem & Glory’nin sahibi Lou Palmer-Masterton, geçtiğimiz yıl restoranlarındaki menülere karbon ayak izi puanlarını eklemeye başladı. Restoranın sunduğu seçeneklerin çoğu karbon yoğunluğu ölçeğinde “çok düşük” ile “düşük” derecelendirmeleri arasında değişiyor. 

Palmer-Masterton, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Ürünlerimizin hepsi bitki bazlı olsa da, çevre üzerindeki etkilerini hâlâ merak ediyordum. Bu hareket oldukça mantıklı ve popülerlik kazanıyor” dedi.