Swiss Re’den iklim değişikliğine yönelik “acı” reçete

Swiss Re analistleri, Paris Anlaşmasının 2050 net sıfır hedeflerine ulaşabilmek için küresel olarak enerji, ulaşım, inşaat ve sanayi sektörlerinde 270 trilyon doların üzerinde iklim yatırımına ihtiyaç duyulacağı konusunda uyarıda bulundu.

Yeni bir Swiss Re Enstitüsü çalışması, bu hedeflere ulaşmak için iklim yatırımlarının “daha ​​erken ve çok daha büyük ölçekte” yapılması gerektiğini öne sürüyor, ancak açığın kamu ve özel sektör tarafından ortak çabalarla kapatılabileceği sonucuna varıyor.

Yükümlülüklerin uzun vadeli olması göz önüne alındığında, Swiss Re ayrıca emeklilik fonları veya reasürans ve sigorta şirketleri gibi kurumsal yatırımcıların yeşil geçişte önemli rol oynayabileceklerini vurguladı. Örnek olarak, sigorta endüstrisinin karbon yakalama ve uzaklaştırma teknolojileri ve sürdürülebilir altyapı yatırımları gibi yeni ortaya çıkan karbonsuzlaştırma çözümlerini finanse ederek piyasayı canlandırabileceği belirtildi ve şöyle devam edildi: “Bir risk emici olarak sektör, iklim dostu yatırım projelerinin risk-getiri profilini de iyileştirebilir ve riskleri fiyatlandırarak ve risk bilgisi uzmanlığını paylaşarak, piyasa katılımcılarının net ve bilinçli yatırım kararları vermesini sağlayabilir.”

Ayrıca karbonsuzlaştırmaya yapılan yatırımların 2016’dan bu yana yılda ortalama yüzde 5 arttığını gözlemledi.

Swiss Re Grup Baş Ekonomisti Jérôme Haegeli ise yaptığı yorumda, “Yeşil tahvil piyasası, küresel tahvil piyasasının değerinin yüzde 2’sinden daha azını oluşturuyor, bu da çok küçük olduğu anlamına geliyor. Yatırım engellerini azaltmak ve iklim ve yeşil yatırımlar için daha güçlü eyleme ihtiyaç var” dedi. Haegeli, “Bu eğilim devam ederse, 2050 net sıfır hedeflerin muhtemelen 20 yıl içinde kaçırılabilir. Değişim, ancak kamu ve özel sektör, gereken sermayeyi hedefe yönelik bir şekilde yönlendirmek için birlikte hızla çalışırsa gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.

Swiss Re’nin araştırmasına göre, net sıfır hedeflerine yönelik en büyük yatırım açığı, çoğu yatırımın elektrikli araç altyapısı için gerekli olduğu tahmini 114 trilyon dolar ile ulaşım sektöründe. Enerji sektöründe de başta yenilenebilir enerji olmak üzere, yatırım açığının 78 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.