“Zorlu pazara rağmen kârlı büyüyen şirketler var”

Sigorta sektörüne odaklanan bir pazarlama hizmetleri sağlayıcısı olan Insuramore’a göre, otomobil (motor) sigortası sektörü zorlu bir pazar olarak kalsa da, bazı şirketler kârlı bir şekilde büyüyor.

Firmanın yakın zamanda yayınlanan pazar sıralaması, yazılan brüt doğrudan primlerinin (GDPW) 2021’de yaklaşık 822,5 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor.

Progressive, State Farm’ı geçerek bu sektörde dünyanın en büyük sigortacılık grubu oldu ve onu Çin merkezli PICC 3. sırada, Berkshire Hathaway Insurance 4. ve Ping An 5. sırada izledi.

Sıralama ayrıca birçok grubun 2021’de bu iş kolu için GSYİH’lerinde önemli bir büyüme elde etmek için mücadele ettiğini ortaya koydu.Insuramore, sonuç olarak, 2022’de beklenenden daha yüksek otomobil sigortası hasar enflasyonunun ardından kârlılığın kötüleştiğini tespit etti.

Buna rağmen, birkaç grup 2021’de çift haneli bir büyüme rapor etmeyi başardı. Bunlar arasında Hastings Group’u satın alması sayesinde bunu başaran Sampo; Root ve Skyfire’ın yanı sıra, organik büyüme yoluyla bunu yapan iki rakip sıralamayı düşürdü.

Insuramore’da konuya ilişkin yapılan açıklamada, “ABD merkezli insurtech Root zarar etmeye devam ederken, Skyfire son yıllarda kârlı oldu ve 2021’de otomobil sigortası GDPW tarafından ilk kez dünyanın en iyi 200 grubu arasında yer aldı (173. sırada). Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren ve esas olarak online pazar yerleri (diğer bir deyişle karşılaştırma siteleri) aracılığıyla satış yapmaya odaklanan bir sigorta dağıtım ve teknoloji kuruluşu olan First Central Group’a ait olan Skyfire’ın gelişimi, otomobil sigortası gibi nispeten olgun ve zorlu bir sektörde bile yerleşik sigortacılık gruplarını geçti.” denildi.