Doğal afet kaynaklı ekonomik kayıp 277 milyar dolara ulaştı

Re/sigorta brokeri Aon, doğal afet kaynaklı, Ian Kasırgası için ön tahminler de dahil olmak üzere yılbaşından bugüne ekonomik kayıpların şimdiden 277 milyar dolar olduğunu ve bunun 99 milyar dolarının kamu ve özel sigorta şirketleri tarafından karşılanmasının beklendiğini bildirdi.

Firmanın en son Küresel Felaket Özeti, 2022’nin üçüncü çeyreğinin sonundaki küresel doğal afet kayıplarının 21. Yüzyıl temel çizgisine kıyasla ortalamaya yakın olduğunu gösteriyor.

Ancak sigorta sektörünün maruz kaldığı toplu kayıpların hem 2000 hem de 2012’den bu yana ortalamaları önemli ölçüde aşması ve son 5 yılın ortalamasına yaklaşması bekleniyordu.

Bununla birlikte, bu karşılaştırma, büyük ölçüde Ian Kasırgası’nın nihai mali sonucuna bağlı kalmaya devam ediyor. Aon, zararların on milyarlarca dolara ulaşmasıyla birlikte, dünya çapında kayıtlara geçen en maliyetli sigortalı kayıp olaylarından biri olmaya hazır görünüyor.

Yine de analistler, iddialar netleştikçe Ian’ın tam bir kayıp tablosunun ortaya çıkmasının birkaç ay süreceğini tahmin ediyor.

Aon’un felaket raporuna göre, yılın ilk yarısında şiddetli konvektif fırtına ve sel gibi ikincil tehlikeler kayıplara hakim olurken, üçüncü çeyrekte Atlantik ve Batı Pasifik’teki tropikal siklon aktivitesi nedeniyle birincil tehlikelerden kaynaklanan kayıplar hızlandı.

ABD, 114 milyar dolar ile bugüne kadarki en yüksek ekonomik kayıp yüzdesini, bunun arkasında 56 milyar dolarla Asya Pasifik ve ardından 42 milyar dolarla Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı oluşturdu.

Kayıplar zaten önemli düzeyde olsa da, Aon, yinelenen La Niña koşulları ve normalin üzerinde kasırga faaliyeti olasılığı nedeniyle etkili olayların kalan çeyrekte de görülebileceği konusunda uyarıyor.