Sigortacılar en çok iklim değişikliğinden endişe duyuyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sektördeki jeopolitik ve enerjiyle ilgili korkuları körüklese bile, iklim değişikliği sigorta şirketlerinin en büyük endişelerinin başında yer alıyor.

Fransız sigorta devi AXA SA tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel ısınma, üst üste ikinci yıl için önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde toplum için en büyük risk olarak görülüyor. Geçen yıl dördüncü sırada yer alan jeopolitik istikrarsızlık ise ikinci sıraya yükseldi.

AXA İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Frederic de Courtois düzenlediği basın toplantısında, “Belirsizliklerin arttığı ve artmaya devam ettiği açık. Mevcut ekonomik ve jeopolitik kriz endişe uyandıran bir ortam yaratıyor” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, savaşla ilgili risklere odaklandı ve 58 ülkede yapılan ankete katılan 4.500 sigorta uzmanının yüzde 77’si, artan gerilimlerin yeni bir dünya savaşları çağına yol açabileceğine inanıyor. Yine de bu riskler, artan küresel sıcaklıklar, orman yangınından sele kadar fiziksel felaketleri şiddetlendirdiği için iklim değişikliğinin en büyük kaybedenleri arasında yer alan sigortacılar için daha az endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Avrupa ülkeleri, Rusya’nın gaz dağıtımını durdurmasının ardından kışı atlatmak için yeterli gücü sağlamaya çalışırken, enerji bağlantılı riskler de sigorta profesyonelleri için bir endişe kaynağı olarak ortaya çıktı. AXA’nın çalışmasına göre, son dört yılda sektörün en büyük 10 riski arasında yer almayan bu riskler, şimdi dördüncü büyük endişesi haline geldi.

AXA’nın çalışmasına ulaşmak için: https://www.axa.com/en/press/press-releases/axa-future-risks-report-2022-climate-change-is-becoming-the-number-one-concern-around-the-world