İklim değişikliği afet hasarlarını arttırıyor: Yıl sonu tahmini 123 milyar dolar

Verisk Extreme Event Solutions, en son felaket modelleri paketine dayanan önemli küresel mali kayıp ölçümlerini detaylandıran 2022 Küresel Felaket Kayıpları Raporunu yayınladı. Verisk, son 10 yıldaki ortalama 74 milyar ABD doları fiili zarara kıyasla, dünya çapındaki felaketlerin bu yıl 123 milyar dolarlık sigortalı zarara neden olması bekliyor.

Yeniden değerleme 

Verisk Extreme Event Solutions başkanı Bill Churney, “Son birkaç yılda afet kayıplarını artıran en önemli faktör, maruz kalma değerlerindeki ve yenileme maliyetlerindeki artıştır. Her ikisi de yüksek riskli bölgelerde devam eden inşaatların yanı sıra onarım ve yeniden inşa maliyetlerini artıran yüksek enflasyon seviyeleriyle temsil ediliyor. Bu nedenle, sigortacıların, özellikle en savunmasız kentsel ve kıyı bölgelerinde risklerini düzenli olarak yeniden değerlendirmeleri önemli. Afet modellemesinde ve diğer süreçlerde kullanılan mülk değiştirme değerlerinin güncellenmesi, riskin daha bilinçli bir şekilde görülmesini sağlamaya yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Raporda, küresel afet kayıplarıyla ilişkili belirsizliği ve doğal değişkenliği dikkate almanın önemine vurgu yapılarak, “Günümüzün iklim koşullarında çok daha uzun yıllar boyunca sigortalı kayıplar artacaktır” dendi.

Verisk’in modelleri, 5 yıllık ortalama 100 milyar doları aşan kayıp yaşama olasılığının %40’tan fazla olduğunu tahmin ediyor: Yani son 5 yıl olağan dışı olarak görülmemeli. Ayrıca, Verisk’in modelleri, 200 milyar doları aşan sigortalı zararlarla önümüzdeki on yıl içinde tek bir yıl yaşama ihtimalinin en az %50 olduğunu gösteriyor.