Swiss Re’den 2023 ve 2024 için olumlu beklenti

Swiss Re Enstitüsü’nün son SİGMA raporuna göre, 2022’de toplam küresel primlerin, sigortacıların en büyük endişesi olmaya devam eden enflasyon nedeniyle tahmini olarak yüzde 0,2 reel olarak düşmesinin ardından, sigorta sektörünün 2023 ve 2024 yıllarında reel olarak yıllık ortalama yüzde 2,1’lik prim büyümesine geri döneceği tahmin ediliyor.

Swiss Re enstitüsü, bu büyümenin, enflasyonun düşmesi, mülk ve zayiat hatlarında piyasa sertleşmesinin yanı sıra daha güçlü hayat sigortası talebi tarafından desteklendiğini belirtti.



Enstitüye göre, merkez bankası faiz oranı artışlarının orta vadede yatırım sonuçlarını iyileştirmesi ve sigorta sektörü için bir umut ışığı olması bekleniyor.

Swiss Re Enstitüsü’ne göre, özellikle Avrupa’daki büyük ekonomiler, yüksek faiz oranları nedeniyle önümüzdeki 12-18 ay içinde muhtemelen enflasyonist durgunluklarla karşı karşıya kalacak. Küresel GSYİH büyümesinin 2022’de yüzde 2,8’den 2023’te yüzde 1,7’ye yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Swiss Re Enstitüsü, ekonomiler toparlandıkça ve fiyatlandırma iyileştirmeleri yürürlüğe girdikçe, sigorta piyasalarının önümüzdeki ve sonraki yıl iyileştirmeler göreceğini kaydetti.

Gerçek hayat dışı primlerin 2023’te yüzde 1,8 ve 2024’te yüzde 2,8 artacağı tahmin ediliyor. Enstitüden yapılan açıklamada, “Avrupa’da beklenen toparlanma, bölge yaklaşan krizden çıkarken ekonomik koşulların iyileşmesini yansıtıyor. Ayrıca, ABD’deki olası sigorta oranlarındaki artışlar ve düşen enflasyonun yanı sıra Asya’daki daha olumlu reel büyümenin bu bölgelerde daha güçlü prim artışını desteklemesi bekleniyor. Gelişmekte olan piyasadaki hayat dışı primlerin yüzde 60’ını temsil eden Çin, 2023’te yüzde 4,0 ve 2024’te yüzde 5,8’lik gerçek hayat dışı prim büyümesi görebilir.” denildi.