Spor sigortası hacmi 2025’te 600 milyar dolara ulaşacak

Günden güne büyüyen profesyonel spor endüstrisi, değişen sigorta ihtiyaçları ile birleşerek son birkaç yılda spor sigortası branşının katlanarak büyümesini sağladı.

****

Derecelendirme kuruluşu DBRS Morningstar, spor sigortası branşlarının büyümeye devam etmesini ve 2025 yılına kadar gelirlerinin 600 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini açıkladı. Şu anda Lloyd’s, yalnızca sporla ilgili kaza ve sağlık sigortası poliçeleri için 150 milyon sterlinden fazla prim üretimi gerçekleştirdi.

Dünyada profesyonel spor endüstrisi her geçen gün genişlerken değişen sigorta ihtiyaçlarıyla birlikte son birkaç yılda spor sigortalarının katlanarak büyümesine neden oldu.

DBRS Morningstar’ın analistleri yakın tarihli bir çalışmada, spor sigortasının önemini ve ihtiyacı vurgulayarak herhangi bir sporun uygulanmasının çeşitli riskler içerdiğini ve bu risklerin yalnızca bir kısmının geleneksel sigorta poliçeleri tarafından karşılanabildiğini belirtti.

DBRS Morningstar analistleri şu değerlendirmeyi yaptı: “Profesyonel oyuncuların ve takımların sigorta ihtiyaçları son derecede karmaşıktır ve çoğunlukla Lloyd’s of London piyasasının yanı sıra sınırlı sayıda hayat dışı sigortası şirketi tarafından sağlanan özel teminatlar gerektirir. Profesyonel sporcular çoğunlukla sigorta piyasasına aktarılabilecek üçüncü şahıs sorumluluk ve kaza risklerine maruz kalmaktadır. Spor salonları, profesyonel ligler, etkinlik organizatörleri ve kulüpler, altyapı ve ekipmana fiziksel hasar, genel sorumluluk, yönetici ve görevlilerin sorumluluğu, iş kesintisi ve etkinlik iptali dahil olmak üzere ek risklere maruz kalır.”

Sakatlık ve kaza sigortası, yaralanma durumunda önemli kazanç kayıplarıyla karşılaşabilecek profesyonel sporcular ve takımlar için önemli bir risk yönetimi aracı. Profesyonel takımlar, garantili bir sözleşme kapsamında sakatlanan bir oyuncunun maaşını ödemeye devam etmek zorunda kalabileceklerinden, kendilerini finansal olarak korumak için kilit oyunculara sakatlık sigortası yaptırabilirler. Büyük sponsorlar gibi üçüncü şahıslar, sigortalanabilir menfaatleri göz önüne alındığında belirli sporcular için sakatlık sigortası satın alabilirken, oyuncular kariyerlerini sonlandıran bir yaralanmaya karşı kendilerini korumak için ek sakatlık sigortası alabiliyor.

İş kesintisi sigortası da profesyonel spor etkinlikleri için önemli bir teminat. Örneğin, bu kategoriye giren etkinlik iptal sigortası, sigortalıyı, bir işletmenin faaliyetinin askıya alınmasına neden olan teminatlı bir riziko sonucu uğrayacağı gelir kaybına karşı koruyor.

DBRS Morningstar, pandeminin etkileri göz önüne alındığında, profesyonel spor organizasyonlarının iş kesintisi ve etkinlik iptali sigortasına yönelik ilgisinin artacağını açıkladı