Siber sigorta pazarı hızla büyüyor

Swiss Re, dijitalleşmenin toplum genelinde siber saldırılara maruz kalma oranını artırdığını, bu nedenle risk ortamı büyüdükçe bu riske karşı ticari ve bireysel poliçeler için farkındalık ve talebin de arttığını söylüyor.

******

Swiss Re, küresel siber sigorta pazarının 2025’e kadar 23 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Siber sigorta hacmi 2021’de yaklaşık 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşmıştı.

Swiss Re, en büyük siber pazar olan ABD’de 2021’de primlerin yüzde 74 arttığını arttığının da altını çizerken, bu artışta düşük siber savunma kapasitesine sahip küçük şirketlerin sigortaya talebinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Swiss Re, küçük işletmelerin yarısının bir siber saldırıdan sonraki altı ay içinde iflas ettiğini tahmin ederken, bununla mücadele etmek için, KOBİ’lerin adli ve yasal zorunluluklar ile dahili maliyetler başta olmak üzere hasarla ilgili maliyetlerin hızla birikebileceğinin ve operasyonları tehlikeye atabileceğinin farkında olması gerektiğine dikkat çekti.

Swiss Re ayrıca, siber sigortanın, tipik olarak bu unsurların çoğunu kapsayan ve hızlı müdahaleyi kolaylaştırmak için uzmanlaşmış hizmet sağlayıcılardan oluşan bir ağa ayrıcalıklı erişim sunan poliçelerle koruma boşluğunu doldurmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Ancak Enstitü, tüm siber risklerin sigortalanabilir olmadığının da altını çiziyor. Jeopolitik çatışmalardan veya kritik altyapı arızasından kaynaklanan yıkıcı hasar riskleri olasılığı siber sigortada kapasiteyi ve genişlemeyi sınırlı tutuyor.