Zurich Vakfı, iklim değişikliğiyle mücadeleyi daha da yukarı taşıyor

Z Zurich Vakfı (Z Zurich Foundation) iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele çabalarını daha da artıran en son girişimi olan Kentsel İklim Direnç Programı’nı (The Urban Climate Resilience Program-UCRP) duyurdu.

Program dört aşamalı bir yaklaşımdan oluşuyor. Birincisi, ihtiyacı olan kentsel toplulukları belirlemek ve onlarla ilişki kurmak. İkincisi, her bir topluluğun iklimle ilgili sorunlarının derinlemesine analizini yapmak; sonra özelleştirilmiş çözümler planlamak, ardından geliştirmek ve sunmak; ve son olarak ta öğrenmeyi yakalamak ve programı ölçeklendirmek.



1 Ocak 2023’te piyasaya çıkacak olan UCRP, dünya çapında on ülkede kentsel toplulukları destekleyecek.

Zurich Sürdürülebilirlik Başkanı Linda Freiner konuya ilişkin şunları söyledi: “Bir sigorta sağlayıcısı olarak, iklim değişikliğinin çoklu ve birbiriyle bağlantılı tehlikelerle kentsel alanları nasıl etkilediğini ilk elden görüyoruz. Zurich’in bu on ülkedeki çalışanları, müdahale planlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını desteklemek için uzmanlıklarını gönüllü olarak kullanacaklar. Topluluğun dayanıklılığını ve uyumunu destekleme taahhüdümüz sarsılmaz. Sürdürülebilir bir gelecek buna bağlıdır.”

Z Zurich Vakfı İklim Değişikliği ve Ortaklıklar Kıdemli Müdürü David Nash ise şunları ekledi: “Toplum düzeyinde dayanıklılık oluşturmak yalnızca yerel eyleme değil, aynı zamanda o topluluğu etkileyen sistemlere de bağlıdır. Programımız, toplulukların ortaklarımızla üzerinde çalışabilecekleri özel yerel çözümleri belirlemeye yardımcı olacak. Ayrıca, bu çözümleri ölçeklendirmek için daha geniş özel sektörü devreye sokmak üzere Zurich’in kendi ağlarından yararlanacak. Doğrudan yerel makamlarla ortaklarımız aracılığıyla çalışarak, savunmasız insanları daha iyi desteklemek için sistemlerin uyarlanabileceği yolları etkilemeyi amaçlıyoruz.”

Kentsel İklim Direnç Programı, Vakıf, Zurich Insurance Group (Zurich), Zurich Flood Resilience Alliance ve bir dizi şehir ağının birkaç üyesi arasındaki bir işbirliği ile hayat buldu.

Açıklamaya göre, geçen yıl içinde Vakıf – Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Plan International ve Dirençli Şehirler Ağı (R-Cities) ile birlikte – yaklaşık 40 pilot programlar başlattı. Kolombiya, Ekvador ve ABD’deki şehirlerde son derece savunmasız topluluklar üzerinde.

Ocak 2023’te Z Zurich Vakfı, Zurich’in yerel ofisleri ve bir dizi hayır kurumuyla işbirliği içinde bu programı yedi ülkede daha başlatmayı planlıyor.

Bunlar arasında İtalya, Japonya ve Malezya’daki C40 Şehirleri; Türkiye’de ICLEI; Malezya ve Birleşik Krallık’taki R-Şehirleri; ve Avustralya ve İspanya’da IFRC yer alıyor.

Z Zurich Vakfı Başkanı Gregory Renand konuya ilişkin şunları söyledi: “Uyum sağlama ihtiyacı, herhangi birimizin tahmin edebileceğinden hem daha acil hem de daha kalıcı hale geldi. Bu çerçevede, COP27’de Şarm El-Şeyh Uyum Gündemi’nin başlatılmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve mevcut iklim uyum çalışmalarımızı daha da tamamlayan bu yeni katkıyı getirmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu yeni kentsel programın geleceği bizi heyecanlandırıyor ve kamu ve özel sektörü bu önemli yolculukta bize katılmaya davet ediyoruz.”