ABD kış fırtınası milyarlarca dolar sigortalı zarara yol açacak…

Sigortacılar, ABD ve Kanada’yı etkileyen kış fırtınası ve şiddetli soğuk hava nedeniyle milyarlarca dolarlık bir yelpazeye yayılan maliyetle karşılaşacaklarını tahmin ediyor.

***

Reasürans haberlerine yer veren Reinsurancene.ws sitesinde yer alan habere göre, “Yüzyılın kar fırtınası” olarak adlandırılan fırtına, ABD’nin Montana, Pensilvanya ve Wyoming eyaletlerinin bazı bölgelerine rekor düzeyde düşük sıcaklıklar getirirken New York eyaletinde acil durum ilanına yol açtı.

Özellikle Buffalo şehri sakinleri kar yağışı da dahil olmak üzere koşulların ağırlaşmasıyla evlerde ve arabalarda mahsur kalırken en az 63 kişi de hayatını kaybetti.

Kanada yakınlarındaki Büyük Göller’den Meksika sınırı boyunca Rio Grande’ye kadar -45C’ye varan dondurucu soğuklar, Noel hafta sonu boyunca yaklaşık 20 bin uçuşun iptal edilmesiyle uçak seferlerinde büyük aksamalara neden oldu.

Yetkililer havanın ısınmasının, karların erimesi ve donmuş boruların patlamasıyla su hasarları da dahil olmak üzere daha fazla soruna yol açabileceğinden endişe ediyor.

Öte yandan modelleme ekiplerinden alınan erken göstergelere dayanarak, reasürans piyasası kayıplarının düşük tek haneli milyarlara ulaşacağını varsayıyor.

Sigortacılar, kış fırtınasının geçen yıl Şubat ayında birçok ev ve işyerini birkaç gün elektriksiz bıraktıktan sonra 15 milyar dolarlık sigortalı hasara yol açan ve yüzlerce ölümle sonuçlanan “Texas Freeze” hasarlarıyla kıyaslanabileceğini söylüyor.

Aon’un verilerine göre, son 10 yılda Texas Freeze, 2015’te yaşanan ve toplam olan 4,4 milyar dolarlık sigortalı hasara yol açan zarardan üç kat daha yüksek bir hasara neden oldu. Bu hasar, ABD’deki kış fırtınalarından kaynaklanan en büyük sigortalı kayıp olarak tarihe geçti.

Son soğuk dalgası bu kez Kanada ve Meksika’nın bazı bölümleri de dahil olmak üzere çok daha geniş bir alanı etkiledi ve raporlar milyonlarca ev ve işyerinin elektrik kesintisi yaşadığını gösteriyor. Sektördeki kaynaklar bunun son on yılın en maliyetli kış fırtınalarından biri olabileceğine hâlâ inansa da olayın tazminat taleplerini 2021 ile karşılaştırılabilir bir düzeye çıkarması pek olası görünmüyor.