Fiona Kasırgasının sigortalı hasarı 800 milyon doları aşacak

Catasstrophe Indices and Quantification Inc.’e (CatIQ) göre Eylül ayında Kanada’nın Atlantik kıyılarında başlayan Fiona Kasırgası’ndan kaynaklanan sigortalı hasarların 800 milyon doları, toplam maliyet ise milyarlarca doları bulacak.

***

Kanada’daki doğal ve insan yapımı felaketler hakkında ayrıntılı analitik ve meteorolojik bilgiler konusunda çalışma yapan CatIQ, Kanada’nın Atlantik kıyılarında, geçen Eylül ayında meydana gelen Fiona Kasırgasının yol açtığı sigortalı hasarın 800 milyon doları aşacağını, toplam maliyetin ise milyarlarca doları bulabileceğini açıkladı. Kurum, hasarın şu anda sigortalı hasarlar açısından Kanada tarihindeki en büyük yedinci olay olduğunu bildirdi.

Saatte 100 km’yi aşan şiddetli rüzgarla Kanada’nın Atlantik kıyılarına giren Fiona, şiddetli yağmur, büyük dalgalar, devrilen ağaçlar ve yaygın elektrik kesintilerinin yanı sıra çok sayıda can kaybına neden oldu.

CatIQ, sigortalı hasarlardaki artışın çoğunun bireysel mal sigortası hasarlarından kaynaklandığını belirtiyor. Ancak afetten etkilenen sakinlerin çoğunun konut sel sigortası teminatının genellikle bulunmadığı yüksek riskli sel bölgelerinde ve ovalarda bulunduğunu belirtiyor.

Firma, bu alanlarda meydana gelen hasarların sigortalı hasar toplamına dahil olmadığını belirtiyor. Bu nedenle, sigortasız sakinlere altyapı ve afet mali yardımları hesaba katıldığında, Fiona’nın kamuya maliyetinin milyarlarca doları bulacağını tahmin ediyor.

Atlantic, Kanada Sigorta Bürosu Başkan Yardımcısı Amanda Dean, “Bu felaketin büyük bir kısmının hükümet tarafından karşılanacağı açık. İklim değişikliğinin artan etkilerini görmeye devam ederken, bu risklere karşı dayanıklılığımızı artırmak ve bir hazırlık kültürü oluşturmak için daha çok şey yapılması gerektiği açıktır. Ayrıca, işletmeleri en yüksek riskli alanlardan uzaklaştırmak gerekir” dedi.