Munich Re’den uyarı: İklim değişikliği doğal afetlerin sıklığını artırıyor

 

Munich Re, ABD’deki Ian Kasırgası, seller ve Avustralya’nın 2022’yi doğal afetler açısından rekor düzeyde en maliyetli yıllardan biri haline getirmesine yardımcı olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin fırtınaları daha yoğun ve sık hale getirdiği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük reasürör şirketi Munich Re, sigorta kapsamındaki doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların, 2021’e benzer şekilde 2022 yılında yıl yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu, ancak 2017’deki rekor hasarların altında kaldığını açıkladı.

Munich Re’nin yıllık raporu önceki beş yıldaki ortalama 97 milyar dolarlık sigortalı hasarın üzerinde ve rakibi Swiss Re’nin geçen ayki 115 milyar dolarlık ilk tahminini aşıyor.

Munich Re’nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, Reuters’e “Hava şokları artıyor. Tek bir şiddetli hava olayını doğrudan iklim değişikliğine bağlayamayız. Ancak iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha olası hale getirdi. Yıllık 100 milyar dolarlık sigortalı kayıplar “yeni normal” gibi görünüyor” dedi.

Sigorta kapsamında olmayanlar da dahil olmak üzere doğal afetlerden kaynaklanan toplam kayıplar 2022’de 270 milyar dolar olurken, bu, 2021’deki yaklaşık 320 milyar doların altında kalırken, önceki beş yılın ortalamasına ise yakın oldu.

Eylül ayında Florida’yı vuran ve 60 milyar dolarlık sigortalı hasara ve 100 milyar dolarlık toplam kayba neden olan Ian Kasırgası ile kayıpların büyük bir kısmı bir kez daha ABD kaynaklı oldu.

Avustralya’da yılın başlarında ve yine Ekim ayında meydana gelen seller, 4,7 milyar dolarlık sigortalı hasara ve toplamda 8,1 milyar dolar kayba oldu.

Rekor muson yağmurları ve buzulların daha hızlı erimesi, Pakistan’da en az 1.700 kişinin ölümüne ve 15 milyar dolarlık hasara neden olan sellere neden olurken, hasarın büyük bir kısmı sigortasız olarak kayıtlara geçti.

Bilim adamları, 2022’deki olayların iklim değişikliğiyle şiddetlendiğini ve Dünya’nın atmosferi önümüzdeki on yıl ve sonrasında ısınmaya devam ettikçe daha fazlasının ve daha kötüsünün geleceğini öngörüyor. Sigortacılar, artan afet olasılığının bir sonucu olarak bazı durumlarda uyguladıkları oranları yükseltirken, bazı yerlerde ise teminat sağlamayı bıraktılar.