Japon sigorta devi Sompo’ya Van Gogh tablosu davası

Vincent Van Gogh’un Ayçiçekleri tablolarından birinin eski sahibinin varisleri, resmin Almanya’daki Nazi zulmünün bir parçası olarak zorla satıldığını iddia ederek şu anki sahibi Sompo Holdings’e tabloyu iade etmesi için dava açtı.

Yomiuri Shimbun’da yer alan habere göre, Illinois’deki bir ABD federal mahkemesinde açılan bir davada, eski sahibinin varisleri, dönemin Nazi hükümetinin, Yahudi atalarını 1934’te Ayçiçekleri (F457) tablosunu satmaya zorladığını iddia ediyor. Tablo 1987 yılında Sompo Holdings’in seleflerinden Yasuda Fire & Marine Insurance tarafından satın alındı.

Şikayetçiler tablonun iadesini ve 750 milyon ABD doları tazminat talep ettiler. Yasuda Fire & Marine Insurance’ın tablonun mülkiyet geçmişini dikkate almadığını ve sanattan “haksız yere ticari kazanç ve diğer çıkarlar elde ettiğini” iddia ediyorlar.

Sompo Holdings, henüz konuya ilişkin davanın kendilerine ulaşmadığını ve tablonun sahipliğini savunmak istediğini belirtti. Sigortacı, tabloyu halka açık bir müzayedede satın aldığını ve tabloyu 35 yıldan fazla bir süredir sergilediğini ifade ediyor.

Tablo, 1987’de Londra’da 39,9 milyon ABD Doları’na müzayedeye çıkarıldı. Bu, o zamandan beri birçok kez kırılan en pahalı tablo için rekor kırdı. Ayçiçekleri (F457) şu anda Tokyo, Shinjuku’daki Sompo Sanat Müzesi’nde sergilenmekte.