Siber ve iş kesintisi 2023 için en önemli riskler

Allianz’ın 2023 Risk Barometresi raporuna göre, ekonomik ve enerji risklerinin de artmasıyla birlikte, siber olaylar ve iş kesintisi üst üste ikinci yıl en büyük şirket endişeleri arasında yer aldı.

Allianz’ın barometresinin son sürümü için yaptığı ankete katılan 2.700’den fazla risk yönetimi uzmanının yüzde 34’ü siber ve iş kesintilerinin her ikisini de en önemli riskler olarak işaretledi.

Ancak, enflasyon, mali piyasa oynaklığı ve yaklaşan durgunluk gibi makroekonomik gelişmeler ve enerji krizinin etkisi bu yılki listede en çok yükselenler oldu ve bu riskler listeye yeni girerek sırasıyla onuncu sıradan üçüncü ve dördüncü sıraya tırmandı.

Bu tür acil endişelerin şirketlerden acil eylem çağrısı yapmasıyla birlikte, doğal afetler gibi diğer büyük riskler üçüncü sıradan altıncı sıraya, iklim değişikliği altıncı sıradan yedinci sıraya ve pandemik salgın dördüncü sıradan on üçüncü sıraya geriledi.

Politik riskler ve şiddet, ilk 10 küresel risk arasında 10. sırada yer alan bir başka yeni giriş olurken, vasıflı işgücü sıkıntısı ise 8. sıraya yükseldi.

Diğer önemli noktalar arasında beşinci sırada önemli bir risk olmaya devam eden mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri ve iki sırayı dokuz numaraya düşüren yangın/patlama yer alıyor.

AGCS CEO’su Joachim Mueller, “Üst üste ikinci yıldır Allianz Risk Barometer, şirketlerin en çok artan siber riskler ve iş kesintisi konusunda endişeli olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda enflasyonu, yaklaşmakta olan bir durgunluğu ve enerji krizini işleri için acil tehditler olarak görüyorlar. Avrupa ve özellikle ABD’deki şirketler, salgının sonuçlarından kaynaklanan mevcut ‘kalıcı kriz’ ve Ukrayna’da devam eden savaşın ekonomik ve siyasi etkilerinden endişe duyuyor. Bu, her şirketin dayanıklılığı için bir stres testi.” dedi.

Joachim Mueller sözlerini şöyle sürdürdü: “Olumlu haber şu ki, bir sigortacı olarak, birçok müşterimizde bu alanda, özellikle tedarik zincirlerini daha hatasız hale getirme, iş sürekliliği planlamasını iyileştirme ve siber kontrolleri güçlendirme konularında sürekli gelişme görüyoruz. Son yıllardaki olaylar göz önüne alındığında, dayanıklılık oluşturmak ve riskten kaçınmak için harekete geçmek artık şirketler için ön planda ve merkezde.”