Japon sigortacılar, Rus sularındaki LNG gemilerinin primlerini artırıyor

Japon sigorta şirketleri, Rus sularından geçen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyan gemilerin sigorta primlerini artırmayı planlıyor.

Nikkei’de yer alan habere göre, bu gemilerin poliçe maliyetleri yaklaşık yüzde 80 oranında artabilir. Şu anda 12 milyon Yen’den (yaklaşık 121.200 SG$), LNG gemileri için sigorta bedeli 20 milyon Yen’e kadar çıkabilir.

Haberde ilgili sigorta şirketlerinin Japonya ve Asya’daki en büyük genel sigorta şirketlerinden bazılarını, Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance ve Mitsui Sumitomo Insurance’ı içerdiği belirtildi.

Sigorta maliyetlerindeki artışın, Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2023’e kadar sıkı kalacağını tahmin ettiği zaten gergin olan LNG pazarını daha da kötüleştirebileceği belirtiliyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’nın NATO ve Japonya dahil müttefik ülkelerinden yaptığı ihracata çok sayıda yaptırım uygulanmasına yol açtı.

Rusya, dünyanın en büyük LNG üreticilerinden biri ve Avrupa’nın 2022’de Rus gazına olan bağımlılığını azaltma girişimleri, kış için bir enerji krizi olacağı korkusunu artırdı. Kıtanın hükümetleri, Afrika ve Asya gibi alternatif doğal gaz kaynakları bulmak için çabalıyor.