Elon Musk: Tesla Insurance piyasaya ciddi rekabet getirdi

Tesla CEO’su Elon Musk, diğer büyük araba sigortacılarının Tesla araçları için daha iyi oranlar sunmaya zorlanmasıyla, şirketinin sigorta teklifinin piyasada şimdiden önemli bir etki yarattığını söyledi.

Tesla’nın yıl sonu bilanço bilgilendirme toplantısında konuşan Musk, şirketin sigorta alanına girerek en aza indirmeye çalıştığı “makul olmayan yüksek” onarım maliyetlerinden de bahsetti. Tesla, 21.3 milyar $’lık otomotiv geliri dahil olmak üzere 4. çeyrek için 24.32 milyar $ gelir bildirdi, ancak otomotiv brüt kar marjı %25.9 ile son beş çeyreğin en düşük seviyesindeydi oldu.

Şu anda şirket, geçen yıl başlatılan ve Tesla sürücüleri için poliçe şartlarını belirlemek için gerçek zamanlı sürüş davranışı verilerini kullanan yeni oluşan sigorta işinin belirli finansal ayrıntılarını sağlamıyor.

Ancak CFO Zach Kirkhorn, şirketin kazanç çağrısı sırasında, sigorta işinin geçen yılın sonu itibariyle yıllık 300 milyon dolarlık prime ulaştığını ve her çeyrekte %20 oranında büyüdüğünü doğrulayarak, “Sigorta işimiz araç işimizdeki büyümeden daha hızlı büyüyor” dedi.

Kirkhorn, Tesla’nın faaliyet gösterdiği eyaletlerde müşterilerin ortalama %17’sinin Tesla Sigorta ürününü kullandığını belirterek, bu pazarlarda daha fazla zaman geçirdikçe sayının artmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Elon Musk ise, “Tesla’nın arabalarımız için sigortayı rekabetçi bir oranda işletmesi, diğer araba sigortası şirketlerinin Tesla’lar için daha iyi fiyatlar sunmasını sağlıyor. Çünkü artık dünya devleri Tesla ile rekabet etmek zorunda ve Tesla’lar için yüksek sigorta talep edemiyorlar. Bu harika.” dedi.

Musk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir Tesla’nın çarpışma durumunda ve Tesla Sigortası için onarım maliyetini açıkça en aza indirmek istiyoruz. Ve daha önce, diğer sigorta şirketleri maliyeti karşılayacağı için bu konuda iyi bir iç görüye sahip değildik. Ve aslında, bazı durumlarda maliyet makul olmayan bir şekilde yüksekti.”

CEO’nun bildirdiğine göre Tesla buna yanıt olarak arabasının tasarımını gerçekten ayarladı ve onarım maliyetini en aza indirmek için arabanın yazılımında değişiklikler yaptı. Musk, “Toplam sahip olma maliyetini azaltmak için bize bu gerçekten iyi geri bildirimi veriyor. Aslında birinin arabasını nasıl çok hızlı ve verimli bir şekilde tamir edip tekrar ellerine teslim edebileceğimizi çözüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kirkhorn da Tesla’nın bir sigorta teklifi sunmadaki daha geniş motivasyonunun, bazı üçüncü taraf sigortacılardan gözlemlediği yüksek primler göz önüne alındığında, her zaman arabalarının toplam sahip olma maliyetini iyileştirmek olduğunu belirterek, “Buradaki önceliğimiz bu olmaya devam ediyor. Bunu kesinlikle sağlıklı bir iş olarak yürüteceğiz, ancak maliyetlerimizi düşük tuttuğumuzdan ve sigortanın müşterilerimiz için uygun fiyatlı kaldığından emin olmak istiyoruz.” dedi.