Norveç Varlık Fonu: İklimi boşlayana oy yok

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1.35 trilyon dolarlık Varlık Fonu, şirketlerin iklim kriziyle ilgili yeterli çaba göstermediğini düşündüğü yönetim kurulu üyelerini desteklemeyecek. Insurancejournal’dan Victoria Klesty and Gwladys Fouche’un haberine göre, Fon, şirketlerle ilişkilerde iklim riskinin yönetimi konusunu öne çıkaracağını açıkladı.

70 ülkede 9.200 şirkete yatırım yapan Fonun yıllık raporunda, “Bir şirket iklim riskinin gözetimi, yönetimi veya ifşasında önemli başarısızlık sergilerse, yönetim kurulu üyelerine karşı oy kullanacağız” dedi.

Fon, yatırım yaptığı şirketlerle uzun süredir iklim değişikliği üzerine çalışıyor. Geçen yıl, iklim riskinin yeterince yönetilmemesi nedeniyle 18 şirkette 61 yöneticinin yeniden seçilmesine karşı oy kullandı. Fonun baş yönetişim ve uyum sorumlusu Carine Smith Ihenacho, bu sayının bu yıl artacağını söyledi. Ihenacho, ağır sanayi, çimento, çelik, elektrik ve petrol ve gaz sektörleri gibi en büyük emisyon kaynaklarına odaklanılacağını da sözlerine ekledi.

Norveç Varlık Fonu, Eylül ayında, Paris Anlaşması uyarınca ve Norveç hükümetinin bir talimatını takiben, firmaların sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirme planlarını ortaya koydu. 2022 yılında şirketlerle yaptığı 810 toplantıda iklim değişikliğini ele aldı. Bunlardan biri, fonun şirketin enerji geçiş planını ve iklim değişikliğini tartıştığı petrol devi Shell’di.