Sigortacılıkta 2022’de 449 satın alma işlemi oldu

 

Clyde & Co, 2022’de sigorta birleşmeleri ve satın almaları (M&A) faaliyetlerinde 2021’e kıyasla değişiklikleri ve sayıların bölgelere göre nasıl biriktiğini özetleyen en son Sigorta Büyüme Raporunu yayınladı .

Rapora göre, geçen yıl dünya çapında 449 sigorta Birleşme ve Satın Alma anlaşması tamamlandı. 2021’de ise 418 adet işlem olmuştu. Bu arada, 449 rakamının 2012’deki 444’ten bu yana en yüksek rakam olduğu vurgulandı. 2009’da dünya çapında tamamlanan sigorta birleşme ve satın alma işlemleri sayısı 573 ile rekor kırmıştı.

Clyde & Co’nun kurumsal ve danışma grubu başkanı Eva-Maria Barbosa,”Enflasyondaki geri dönüşe ve merkez bankalarının likiditeyi kısıtlama önlemlerine rağmen, pandemi sırasında askıya alınan anlaşmalar piyasaya çıkmaya devam etti. 2022’de, anlaşma yapmada önceki yıl başlayan yükselişi sürdürdü. Ancak ileriye bakıldığında, eğilimler karışık yatırımcı duyarlılığına işaret ediyor. Amerika ve Avrupa’daki anlaşma yapıcılar, büyük olasılıkla genel işlem hacminde bir gecikmeye neden olacak olan piyasa belirsizliği karşısında bekle ve gör moduna geçerken daha fazla ihtiyatlı davranıyorlar. Buna karşılık, Asya-Pasifik’teki yatırımcılar genellikle pandemi sonrası güvenlerini yeniden kazanmakta daha yavaştı, ancak artan anlaşma sayılarına ilişkin tutarlı ve artan bir eğilimle bu suskunluğu geride bıraktılar. Tecrit kısıtlamalarının ardından Çin sınırlarının yeniden açılması, yalnızca bölgeye olan güveni daha da artırmaya hizmet edecektir.” dedi.

Bu arada, geçen yıl 400’den fazla işlemden 19’unun değeri 1 milyar ABD dolarını aştı. Raporunda belirsizlik yaratma fırsatı üzerine bir bölüm bulunan Clyde & Co’ya göre, bu sözde “mega anlaşmalar”, 2022’de bir önceki yıla göre (25) daha az olsa da, 2023’te geri dönüş yapması bekleniyor.

Geçen yıl stratejik yatırım tahsisleri yapan sigorta şirketlerinin, doğru zaman geldiğinde satın almalar için sermayeyi yeniden dağıtmak için iyi bir konumda oldukları kaydedildi.

Barbosa, “Yerleştirilecek çok miktarda sermaye var ve muhtemelen M&A hedeflerinde bir eksiklik yok. Yatırımcı duyarlılığı geliştikçe, özellikle piyasanın en tepesinde yer alan iddialı sigortacılar ve özel sermaye şirketleri bu fırsatları değerlendirmek için harekete geçecek.” şeklinde konuştu.