AGCS’den dikkat çeken rapor: Dünya genelinde sivil kargaşa artıyor…

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) raporuna göre, dünyanın dört bir yanında grevlerin, isyanların ve sivil kargaşanın (SRCC) artması beklenirken, işletmelerin bu artan risk ortamının oluşturabileceği farklı tehditler konusunda tetikte olmaları gerekiyor çünkü bu, önemli bir gelir kaybına neden olabilir.

AGCS, poliçelerin iç savaşı, SRCC’yi, terörizmi ve savaşı kapsaması gerektiğini belirtti.

Analistler, artan sosyal eşitsizlik ve yaşam maliyetine duyulan öfkenin, hükümetlere ve kurumlara olan inancın sarsılmasının ve giderek kutuplaşan siyasetin yanı sıra aktivizm ve çevresel kaygıların artmasının, küresel olarak devam eden SRCC olaylarını körüklemesi beklenen ana faktörler olduğunun altını çizdiler.

Verisk Maplecroft Sivil Huzursuzluk Endeksi’ne göre, yalnızca 2022’nin 2. ve 3. Çeyrekleri arasında ülkelerin yüzde 50’sinden fazlasında iç karışıklık riskleri arttı, 198 ülkeden 101’inde riskte artış görüldü.

2017’den bu yana, dünya çapında 400’den fazla önemli hükümet karşıtı protesto patlak verdi. Analistler, 2023 Allianz Risk Barometresi’nde “politik riskler ve şiddetin” ilk 10 tehlike arasında yer almasının şaşırtıcı olmadığı yorumunu yaptı.

Ayrıca, Ukrayna savaşının bu sıralamada önemli bir faktör olmasına rağmen, sonuçların aynı zamanda SRCC faaliyetinin etkisinin, neredeyse yüzde 70’lik bir birleşik puanla en önemli siyasi şiddet riski olarak sıralandığını gösterdiğini de belirttiler.

Huzursuzluk, kısmen sosyal medyanın harekete geçirme etkisi sayesinde artık daha hızlı ve geniş bir alana yayılıyor. AGCS, bunun birden çok konumun etkilenebileceği ve potansiyel olarak şirketler için birden çok kayba yol açabileceği anlamına geliyor.

Bu tür olaylar aynı zamanda daha uzun sürüyor. 2017’den bu yana 400 önemli hükümet karşıtı protestonun neredeyse dörtte biri üç ayı aştı ve bu durum da mali maliyetlerin artmasına etken oluyor.

2018 ile 2023 yılları arasında dünya çapında sadece altı sivil ayaklanma olayından bildirilen hasar, en az 12 milyar dolarlık ekonomik/sigortalı kayıpla sonuçlandı.

AGCS’den Srdjan Todoroviç, “Grev, isyan ve halk hareketleri son yıllarda sadece artmakla kalmadı, aynı zamanda daha yoğun ve yıkıcı hale geldi. Bu tür olaylar çağımızı bir belirsizlik haline getiriyor. ABD, Şili ve Kolombiya’da milyarlarca dolarlık zarar olayları gördük. Tehdit değişiyor ve ekonomik, politik veya çevresel birçok nedeni evrensel olsa da, farklı bölgelerde farklı seviyelerde şiddet ve aksama ile farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Kuruluşlardaki operasyon ve güvenlik yönetimi, mevcut iklimi, konumları ve çalışanları olası iç karışıklıklara hazırlama ve direnç oluşturma konusundaki en iyi uygulamaları ve politikaları değerlendirmek için bir katalizör olarak görmelidir.” dedi.