PERILS’ten ilk tahmin geldi: 3.5 milyar dolar sigortalı zarar

Zürih merkezli afet sigortası veri sağlayıcısı PERILS, Türkiye ve Suriye’yi vuran son Kahramanmaraş Deprem Sekansından sektördeki ilk zarar tahminini 3,5 milyar dolar (65,4 milyar TL) olarak yayınladı.

6 Şubat 2023’te Türkiye’nin orta-güney doğu kesiminde Suriye sınırına yakın bir yerde Mw 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Doğu Anadolu fay sisteminin güneybatı ucunda, 10 km’lik sığ bir derinlikte oldu. Yaklaşık 250 km uzunluğunda bir yüzey kırılması üretti. İlk şoktan 11 dakika sonra Mw 6.7 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Dokuz saat sonra ise yine Doğu Anadolu fay sistemi içinde, bitişik fakat ayrı bir fay üzerinde, 95km kuzeyde bir başka güçlü Mw 7.5 depremi meydana geldi.

Bu ikinci deprem 15 km derinlikte başladı ve yaklaşık 90 km uzunluğunda bir yüzey kırılması üretti. Türkiye’nin güneydoğusundaki 11 il deprem dizisinden en çok Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman etkilendi.

En son resmi rakamlara göre, 50 bin Türkiye’de ve 10 bine yakın da Suriye’de olmak üzere 60 bine yakın ölüm rapor edilirken, tahminen 2,4 milyon kişi evlerinden oldu.

PERILS, Türkiye’de 520.000 daire içeren 160.000’den fazla binanın yıkıldığını, hasar gördüğünü veya yıkılması gerektiğini, daha fazlasının kısmen hasar gördüğünü ve onarılması gerektiğini belirtiyor.

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Türkiye’deki ekonomik kayıpların 70 milyar ila 87 milyar dolar aralığında olduğunu ortaya koyuyor.

Bu arada, Dünya Bankası’ndaki analistler , deprem dizisinin doğrudan fiziksel hasarlara dayalı olarak yaklaşık 34 milyar dolarlık ekonomik maliyetle sonuçlanacağını tahmin ettiler.

Sigortalı zararlar açısından PERILS, 65,4 milyar TL’lik (döviz kurlarıyla 3,5 milyar dolar) sektör kaybının Türkiye’nin kayıtlı tarihindeki en maliyetli felaket olayını temsil ettiğini belirtiyor.

Bu , her ikisi de sigortalı kayıpları 5 milyar dolar olarak belirleyen risk modelleyicisi Moody’s RMS ve veri analitiği şirketi CoreLogic’in tahminlerinin biraz altında. Yine de, depremlerin 3,5-4 milyar dolarlık bir endüstri kaybı olayı olduğunu tahmin eden küresel reasürans şirketi Hannover Re ile yakın bir uyum içinde.

PERILS, kayıp sayısının Türkiye için teminat tanımına uygun olduğunu ve mülkiyet iş kolunu kapsadığını belirtmekte. Bu bölge firma tarafından karşılanmadığı için Suriye’de meydana gelen kayıpları ise içermiyor.

PERILS CEO’su Luzi Hitz, “Her şeyden önce, bu inanılmaz derecede trajik ve gerçekten yıkıcı olaydan Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nde etkilenenlere en derin taziyetlerimizi ifade etmek istiyorum. Mw 7.8 ve Mw 7.5 büyüklüğündeki sığ depremler, herhangi bir yapılı çevrede ciddi tahribata neden olur. Türkiye’deki sigorta sektörü bu tür olayların mali sonuçlarına karşı koruma sağlasa da, karşılama oranı düşük kalıyor veya satın alınan teminat limitleri yeniden yapılandırma maliyetlerinin çok altında. Deprem sigortası sadece Türkiye’de değil, Japonya veya Kaliforniya gibi yüksek sismik aktiviteye maruz kalan ve tehlike sigortası penetrasyonunun düşük olduğu diğer bölgelerde de bir sorun. Endüstriyel kayıp verilerimizi sağlayarak, PERILS olarak amacımız, bu tür son derece yıkıcı tehlikelerin anlaşılmasına yardımcı olmak ve böylece sigorta çözümlerinin bu depreme maruz kalan bölgelere daha fazla nüfuz etmesini kolaylaştırmaktır.” dedi.

Firma, Kahramanmaraş Deprem Dizisinden pazar kaybının güncellenmiş bir tahmininin, depremden üç ay sonra, 6 Mayıs 2023’e kadar sunulacağını tahmin ediyor.